Razgovor s djecom iz SOS Dječjeg sela Lekenik

Razgovor s djecom iz SOS Dječjeg sela Lekenik

Još jedan online susret pravobraniteljice Helence Pirnat Dragičević s djecom ostvaren je u utorak, 12. siječnja 2021., kad su virtualni sastanak organizirali djelatnici SOS Dječjeg sela Lekenik. U razgovoru je sudjelovalo petnaestak djece u dobi od 11 do 14 godina, zatim direktor SOS dječjeg sela Lekenik Mario Čović, direktorica razvoja nacionalnih programa Gordana Daniel i voditeljica stručnog tima psihologinja Jasna Špoljarić. Iz Ureda pravobraniteljice sudjelovale su i njezine savjetnice Lidija Petrović, Davorka Osmak Franjić i Maja Flego. Na početku razgovora ravnatelj je izvijestio o aktualnostima, o tome kako su djeca i odrasli doživjeli potres koji su snažno osjetili, ali nije bilo oštećenja u njihovih 15 SOS-kuća i zajedničkim objektima. Čak su pružili utočište potrebitoj djeci iz drugih područja i nekim obiteljima.

Svrha online sastanaka s djecom je održati kontinuitet neposrednih kontakata i razgovora s djecom i u uvjetima epidemije COVID-19, kad su onemogućeni susreti s njima uživo u Uredu pravobraniteljice ili u školama, domovima i drugim ustanovama za djecu. Takvi su susreti neizostavni dio rada pravobraniteljice za djecu i njezinoga tima, a njihova je osnovna zadaća podržati djecu u boljem poznavanju dječjih prava te ih potaknuti i osnažiti u ostvarivanju prava na participaciju (sudjelovanje). Također se nastoji dobiti uvid u to kako djeca procjenjuju aktualno stanje u ostvarivanju prava djece u uvjetima COVID-krize te kako se nose s novim uvjetima i pravilima koja su djeci  znatno izmijenila svakodnevni život.

Pravobraniteljica je u razgovoru s djecom iz SOS Dječjeg sela Lekenik doznala da su dobro informirana o dječjim pravima, a posebno ju je zanimalo kako ostvaruju svoje pravo na sudjelovanje (participaciju) u svakodnevnom životu SOS Dječjeg sela, u SOS kućama, te u školi. Djeca su joj objasnila kako funkcionira Vijeće korisnika čiji su članovi i kako ona sudjeluju u rješavanju problema  i uvođenju promjena u organizaciji života u selu prema željama djece, na koji način i u kojim prilikama ostvaruju pravo na iznošenje mišljenja, pokretanje nekih vlastitih inicijativa, dogovore u grupi i slično, te kako im u tome pomažu obiteljski sastanci, koji se uz podršku obiteljskog savjetnika održavaju jednom tjedno.  Također je bilo riječi i o mogućnostima participacije u školi, kroz školsko vijeće učenika, a neki od njih su i predsjednici razreda pa su govorili o tome kako u praksi izgleda obnašanje te dužnosti.

Veći dio razgovora bio je posvećen tome kako se djeca općenito nose s izazovom epidemije koja im je znatno promijenila život i uobičajeno funkcioniranje. Djeca su također komentirala organizaciju nastave u školi i online, većini je bolja nastava uživo, ali sve bolje se snalaze i u nastavi na daljinu jer su i oni i nastavnici sada već svladali početne teškoće, a ističu i da je ove školske godine škola napokon svima osigurala potrebnu opremu. Iznijeli su i neke konkretne primjere funkcioniranja nastave te svoje prijedloge za poboljšanja.

Pravobraniteljica im je predložila da i ubuduće podijele s njom svoje ideje i prijedloge za bolje ostvarivanje prava djece u društvu te ih je pozvala da joj pišu na njezin e-mail za djecu mojglas@dijete.hr. Savjetnica Davorka Osmak Franjić obavijestila ih je da svoje pravo na participaciju mogu ostvariti i uključivanjem u Mrežu mladih savjetnika pravobraniteljice MMS, koju čine djeca i mladi iz cijele Hrvatske. Najavila je da će na proljeće biti objavljen natječaj za izbor novih članova MMS-a, te ih je pozvala da se i oni prijave, ako žele postati dio toga dječjeg savjetodavnog tijela pravobraniteljice. (Foto: https://sos-dsh.hr/lekenik/)