Razgovor s Predsjednikom RH i roditeljima žrtava vršnjačkog nasilja

Razgovor s Predsjednikom RH i roditeljima žrtava vršnjačkog nasilja

Ured_predsjednika_RHPravobraniteljica Mila Jelavić sudjelovala je na sastanku u Uredu Predsjednika Republike Hrvatske, organiziranom 27. travnja 2010. na poticaj Udruge Luka Ritz. Predsjednik Ivo Josipović tom je prilikom razgovarao s nekolicinom roditelja čija su djeca bila žrtve nasilja svojih vršnjaka, a neka su i preminula od posljedica nasilja.

 Interesirao se jesu li kazneni postupci protiv počinitelja okončani te je istaknuo da će se ubuduće još više zauzimati za to da se kazneni postupci u slučajevima nasilja nad djecom i među djecom što prije završe, da počinitelji  dobiju primjerenu kaznu  ili neku odgojnu mjeru te da što prije započne izvršenje kazne, a time i ulazak počinitelja u stručni tretman. Pritom snažno zagovara prevenciju te nužnost poduzimanja preventivnih mjera što ranije, posebice kod djece koja su u riziku. Zahvalio je roditeljima na dolasku i njihovoj spremnosti da govore o problemu maloljetničjkog nasilja u društvu. U pogledu zakonodavstva, odnosno pooštravanja kazni za maloljetne počinitelje nasilja, prvenstveno smatra da bi valjalo bolje primjenjivati postojeće kazne, a tek ako bi to bilo doista nužno, može se razmišljati i o njihovu pooštravanju.

 Pravobraniteljica Mila Jelavić pozdravila je organiziranje sastanka te iskazani predsjednikov interes za tu temu. Naglasila je važnost prevencije, ranog prepoznavanja poremećaja u ponašanju te žurne intervencije ukoliko do nasilja dođe, kao i suradnje institucija u zaštiti djece i poduzimanju mjera. I ona je rekla kako nije potrebno  pooštravati kazne, već je važno intenzivnije raditi s počiniteljima nasilja i odmah ih uključiti u tretman, budući da odgojne mjere imaju slabiji učinak ako se primjenjuju sa zakašnjenjem. Upozorila je i na lošu praksu smještavanja maloljetnika zajedno s odraslim osobama tijekom pritvora.

Predsjednik je izrazio spremnost za sudjelovanje u različitim aktivnostima u vezi sa sprečavanjem nasilja nad djecom.