Revija dječjeg filmskog stvaralaštva

U Čakovcu je od 25. do 28. rujna 2008. održana 46. revija hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece, koju su organizirali Hrvatski filmski savez i Škola animiranog filma Čakovec, u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta  i Agencijom za odgoj i obrazovanje. Među članovima Ocjenjivačkog suda revije, koji je izabrao filmove za natjecanje, bila je i savjetnica pravobraniteljice za djecu Maja Flego.

 

Svake godine iz osnovnoškolskih videodružina i klubova stiže sve više dječjih filmskih radova, a ove ih je godine bilo čak 193. Ocjenjivački sud, u sastavu: Snježana Tribuson, Krešimir Mikić, Slaven Zečević, Joško Marušić i Maja Flego, za prikazivanje na reviji i natjecanje za nagrade odabrao je 93 filma. Na samoj reviji dominirali su animirani i dokumentarni filmovi. Tako je bilo i u ukupnoj ovogodišnjoj produkciji od 193 filma, pristigloj iz 78 škola i klubova. Djeca su snimila ukupno 58 animiranih, 49 dokumentarnih, 46 igranih filmova, 23 video-reportaže i 18 radova u kategoriji ostale vrste.

Tradicija je ove revije da filmove ocjenjuje i Ocjenjivački sud djece, koji također dodjeljuje deset ravnopravnih nagrada, kao i stručni Ocjenjivački sud. Odluke dvaju žirija poklopile su se u čak pet filmova, što upućuje na to da su izabrani doista najbolji i da su kriteriji obaju žirija bili prilično ujednačeni. Među nagrađenima su filmovi raznovrsne tematike koji pokazuju da djeca vrlo hrabro i ambiciozno istražuju različita područja života svojih vršnjaka i da su spremna kritički analizirati stvarnost i pojave u svojoj okolini. Za sve one koji rade s djecom bit će dragocjeni uvidi u stvarni život djece i mladih, koje pružaju pojedina dječja filmska ostvarenja.

Među njima su primjerice, reportaža o školskim zahodima “WC”,  koju je snimila družina OŠ Stanovi iz Zadra, dokumentarni film Studija kreativnih ideja Gunja pri OŠ Antuna i Stjepana Radića u Gunji “Alla, Neziriy i svi njihovi” o ženi koja je iz Ukrajine došla sa svojim sinovima u Hrvatsku, zatim film “Hafiz”, zagrebačke OŠ Marije Jurić Zagorke, o dječaku Amaru koji zna cijeli Kuran napamet,  film OŠ  Rudeš iz Zagreba “Zaboravljeno carstvo”, o djeci koja odrastaju u na seoskoj farmi, film o djevojčicama koje igraju nogomet “Malo nas je… al’ nas ima!” koji je snimila OŠ Prigorje Brdovečko u suradnji s FKVK Zaprešić i brojni drugi. Dječji animirani filmovi oduševljavaju razigranošću i originalnošću, kao i spremnošću na istraživanje različitih tehnika animacije.  

Tijekom revije organizirani su i drugi sadržaji. Tako je 26. rujna profesor Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Krešimir Mikić održao predavanje “Teme i pristupi temama u filmskom i videostvaralaštvu djece”, a posljednjeg dana,28. rujna, organiziran je razgovor članova Ocjenjivačkog suda s djecom, autorima filmova, te razgovor organizatora revije s voditeljima školskih filmskih družina.