Rijeka: održan Okrugli stol “Integracija osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH”

Na poziv udruge Civis Mundi, koja provodi projekt “Unaprjeđenje postupka integracije” s glavnim ciljem unaprjeđenja procesa integracije izbjeglica i raseljenih osoba u Republici Hrvatskoj, promicanje jednakosti, zaštite ljudskog dostojanstva, poštovanja ljudskih prava i vladavine prava, poticanje kulture dijaloga te stvaranje društva dobrodošlice, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sudjelovala je na Okruglom stolu “Integracija osoba s odobrenom međunarodnom zaštitom u RH”, održanom 9. rujna 2021. u Rijeci. 

Na skupu je, nakon uvodnog pozdrava predsjednika udruge Civis Mundi Hrvoja Budića i predstavljanja rada udruge, projekt “Unaprjeđenje postupka integracije” predstavila voditeljica projekta Petra Babić. Uslijedila je panel rasprava u kojoj su sudjelovali, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Alen Tahiri, državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova RH Terezija Gras, voditeljica službe Ministarstva rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Marija Penava Šimac, zamjenik glavnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Dario Magdić, upraviteljica Zaklade “Vaša pošta” Senka Klarić, te pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević.

Pravobraniteljica za djecu govorila je o djeci bez pratnje kao posebno ranjivoj skupini koja bez pratnje svojih roditelja ili skrbnika dolaze u Hrvatsku, pri čemu se na putu suočavaju s različitim rizicima. Istaknula je pritom probleme prihvata i smještaja djece, kao i osposobljavanja posebnih skrbnika koji zastupaju prava i interese djece bez pratnje. Naglasila je i problem uključivanja djece bez pratnje u odgojno-obrazovni sustav, te podsjetila na brojne preporuke koje Ured pravobraniteljice za djecu ističe kao prijedloge za poboljšanje položaja ove skupine djece, odnosno radi omogućavanja pružanja odgovarajuće pomoći za njih i njihove zaštite u Republici Hrvatskoj.