Saborski odbor raspravljao o omladinskom i dječjem turizmu

Saborski odbor raspravljao o omladinskom i dječjem turizmu

tematska odbor turizam 220Odbor za turizam Hrvatskoga sabora 24. travnja 2013. godine organizirao je tematsku sjednicu pod nazivom “Kakva je budućnost omladinskog i dječjeg turizma u Republici Hrvatskoj”. Tematska sjednica organizirana je u suradnji s Hrvatskim ferijalnim i hostelskim savezom (HFHS), Međunarodnom federacijom omladinskih hostela, Slovenskim hostelskim savezom, Institutom za turizam, Udrugom hrvatskih putničkih agencija i podružnicom Zagrebačkog holdinga “Vladimir Nazor”.

 

Na sjednici su prisustvovali predstavnici ministarstava, Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske turističke zajednice, Saveza izviđača Hrvatske, Zagrebačkog športskog saveza, Grada Zagreba, Kineziološkog i Ekonomskog fakulteta te  Hotelijersko-turističke škole. Na tom je skupu bila i zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo te je izvijestila o preporukama koje je pravobraniteljice uputila nadležnim tijelima nakon obilazaka osam dječjih odmarališta (u Crikvenici, Puntu, Velom Lošinju, Dugoj Uvali, Savudriji, Novom Vinodolskom, Ravnoj Gori i Rabu). Preporuke o potrebi unapređivanja  organiziranog odmora djece su sastavni dio godišnjih izvješća o radu pravobraniteljice za djecu za  2011. i 2012.

Uvodno je rečeno da Hrvatska ima dugu i bogatu tradiciju omladinskog i dječjeg turizma, međutim da se postavljaju pitanja: je li učinila dovoljno po pitanju željenog pozicioniranja na svjetskom tržištu omladinskog i dječjeg turizma, je li definirala prioritetne aktivnosti u razvoju takvog proizvoda, shvaća li važnost organiziranog odmora djece i mladih i hoće li uspješno primijeniti predložene ideje struke o razvoju mreže smještajnih kapaciteta i popusta za mlade, jačanju potpore neprofitnim organizatorima i kreatorima omladinskih turističkih proizvoda? Predsjednik Odbora za turizam Goran Beus Richembergh pozvao je sudionike sjednice da Odboru upute svoje prijedloge, sugestije i rješenja, na temelju kojih će se pripremiti zaključci te će biti dostavljeni svim relevantnim tijelima, kao smjernice za unapređenje i doprinos razvoju omladinskog i dječjeg turizma u Republici Hrvatskoj.

Opširnije o sjednici pročitajte na internetskoj stranici Hrvatskog sabora. (Foto: www.sabor.hr)