Sarajevo: globalna konferencija o nacionalnim institucijama za zaštitu ljudskih i dječjih prava

Sarajevo: globalna konferencija o nacionalnim institucijama za zaštitu ljudskih i dječjih prava

SarajevoIvana.MajaGSU povodu obilježavanja 25 godina od usvajanja UN-ove Konvencije o pravima djeteta, u Sarajevu je 3. i  4. studenoga 2014. održana globalna konferencija “Nacionalne institucije za zaštitu ljudskih prava/prava djeteta”, u organizaciji Ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine i organizacije Save the Children. Konferencija je održana u  parlamentu Bosne i Hercegovine, a na njoj su sudjelovala i djeca iz regije.

 

Cilj konferencije bio je kroz temu “Prava djeteta – od pojma do primjene” govoriti o ulozi nacionalnih institucija za ljudska prava u zaštiti dječjih prava, o različitim modelima tih institucije, dobrim praksama, prednostima i izazovima. Sudjelovali su predstavnici 16 neovisnih nacionalnih institucija za zaštitu ljudskih prava/prava djeteta te predstavnici civilnog sektora iz Europe, Azije, Afrike i Latinske Amerike, odnosno zagovornici prava iz 24 zemlje. Govornici su bili i Peter Guran, član Odbora za prava djeteta te Trond Waage, predstavnik Innocenti istraživačkog centra.

Pravobraniteljica za djecu Republike Hrvatske doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić predstavila je hrvatski model neovisne, samostalne i specijalizirane institucije za zaštitu dječjih prava, a zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika moderirala je raspravu u sekciji “Modeli suradnje Ombudsmana za djecu i organizacija civilnog društva.