Sastanak Koordinacije za azil

Sastanak Koordinacije za azil

Hrvatski pravni centar organizirao je 17. studenoga 2022. sastanak Koordinacije za azil, u sklopu projekta “Pristup teritoriju i sustavu azila u Hrvatskoj – pravna podrška i podizanje kapaciteta”. Sastanak je održan u prostorijama Hrvatskog Crvenog križa, a glavna tema bila je “Zaštita djece bez pratnje iz recentne prakse aktera u sustavu azila”. Na sastanku su sudjelovali predstavnici nacionalnih i međunarodnih organizacija, zatim iz nadležnih institucija, Hrvatski Crveni križ i drugi.

Sastanak je moderirala voditeljica Programa zaštite djece bez pratnje i ranjivih skupina u Hrvatskom pravnom centru Tatjana Holjevac. Ona je održala i uvodno izlaganje, a o zaštiti djece bez pratnje izlagali su i Marija Lang Turkalj iz Prihvatilišta za tražitelje međunarodne zaštite iz MUP-a, Ivan Jazvić iz Centra za socijalnu skrb Zagreb, Podružnica Novi Zagreb, Goran Kalim iz Centra za pružanje usluga u zajednici, Kristina Benić Jelavić iz UNHCR-a, te Danijela Stiplošek iz Hrvatskog Crvenog križa.

Uvodničari su predstavili novine i aktivnosti vezane za dolazak, prihvat i smještaj djece bez pratnje te su iznijeli probleme i izazove s kojima se susreću u radu. Predstavljeni su prijedlozi za poboljšanje i područja napretka u prihvatu i radu s djecom bez pratnje.

Iz Ureda pravobraniteljice za djecu sastanak je pratila savjetnica Nina Ćurčić.