Sastanak Mreže mladih savjetnika

Sastanak Mreže mladih savjetnika

MMS radiDrugi godišnji tematski sastanak članova Mreže mladih savjetnika (MMS) pravobraniteljice za djecu uspješno je održan 18. i 19. listopada 2013. u Hotelu “Jezerčica”. Zajedno s pravobraniteljicom i njezinim odraslim savjetnicama MMS-ovci su se pripremali za raspravu koja će se pod naslovom “Dječja prava u Hrvatskoj danas” održati u Hrvatskom saboru u studenome ove godine.

 Rasprava će se održati kao središnji događaj u programu kojim Ured pravobraniteljice obilježava 10. obljetnicu postojanja i rada institucije pravobranitelja za djecu u Hrvatskoj. Bit će to 19. studenoga 2013., uoči Međunarodnog dana prava djeteta 20. studenoga, kada je donesena UN-ova Konvencija o pravima djeteta.

Tom će prilikom, kako je predviđeno, članovi MMS-a izvijestiti predsjednika Hrvatskog sabora i zastupnike te druge uzvanike o problemima u području ostvarivanja prava djece u Hrvatskoj. Također će ponuditi i svoje viđenje nekih rješenja koja smatraju prikladnim. Bit će to ujedno i prilika da predstavnicima pojedinih institucija postave pitanja koja smatraju osobito važnim u vezi s ostvarivanjem prava djece.

Tijekom intenzivnog dvodnevnoga rada članovi MMS-a utvrdili su ključne probleme u područjima: odgoj i obrazovanje, zdravlje, nasilje nad djecom i među djecom, mediji i internet, slobodno vrijeme i sport te sudjelovanje djece u društvu. Jedna od važnih poruka koja se isticala u ponuđenim rješenjima bila je: “Više slušati i vjerovati djeci!”.

Budući da je pet članova MMS-a u međuvremenu postalo punoljetno, došlo je vrijeme da ih zamijene njihovi “zamjenici” koji su prilikom izborne procedure izabrani kao potencijalni članovi MMS-a. Tako su na sastanak u “Jezerčicu” stigla i neka nova lica. Novi članovi MMS-a su Tereza Vukičević iz Petrinje, Tatjana Matić iz Legrada, Ivan Haubrih iz Zagreba, Dora Bumber iz Zatona i Ina Delić iz Osijeka.

MMS 2013.svi