Sastanak o provedbi Plana suradnje Vlade RH i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku (2023.- 2027.)

Sastanak o provedbi Plana suradnje Vlade RH i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku (2023.- 2027.)

Fond Ujedinjenih naroda za djecu (UNICEF) i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova održali su 9. veljače 2024. godišnji sastanak o provedbi Plana suradnje Vlade Republike Hrvatske i Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Na sastanku su govorili ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Regina Castillo, a razmotrili su se rezultati zajedničkih aktivnosti Vlade RH i UNICEF-a u 2023. godini, kao i planovi za 2024. Dojmljiv je bio govor Alekseja Leona Gajice, UNICEF-ovog mladog ambasadora za prava djece i mladih, kao i prezentacija pobjedničkog projekta „Klub unuka Čakovec“ UPSHIFT programa iz Gimnazije Josipa Slavenskog iz Čakovca.

U dijelu sastanka „Suradnja s UNICEF-om i ostvareni rezultati u 2023.“, svoju suradnju s UNICEF-om prezentirali su predstavnici resora i partnera. Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika govorila je o sudjelovanju Pravobranitelja za djecu u Savjetodavnom odboru za unapređenje procjene i tretmana djece i mladih s problemima u ponašanju i na međunarodnoj znanstveno-stručnoj konferenciji Razvoj usluga za djecu i mlade s problemima u ponašanju i njihove obitelji, u okviru programa ISKORAK – Program za unaprjeđenje procjene i intervencije za djecu i mlade s PUP, čiji je organizator bio i UNICEF. Navela je i više aktivnosti koje su, između ostaloga, pokazatelj kontinuirane suradnje i dijaloga Pravobranitelja za djecu i UNICEF-a kao prirodnih partnera, čiji se rad i ciljevi nalaze u istom vrijednosnom okviru definiranom Konvencijom o pravima djeteta. Zahvalila je UNICEF-u na financijskoj i stručnoj pomoći pri obilježavanju 20 godina postojanja Pravobranitelja za djecu krajem 2023. Također je podsjetila na značajnu ulogu koju je UNICEF imao prije 20 godina u promicanju ideje o stvaranju institucije Pravobranitelja za djecu.

Sastanku je nazočila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić, voditeljica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu.