Sastanak pravobranitelja iz regije

Sastanak pravobranitelja iz regije

Pucki prav.logoAgencija Ujedinjenih naroda za razvoj – UNDP za Hrvatsku i Ured pučke pravobraniteljice organizirali su 7. i 8. studenoga 2013. u Zagrebu sastanak pravobranitelja iz Hrvatske i zemalja u regiji. Uz predstavnike pravobraniteljskih institucija iz Hrvatske, na skupu su prisustvovali predstavnici institucija zaštitnika ljudskih prava iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije.

 

Uvodnim govorima i pozdravima sudionicima skupa obratili su se stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luisa Vinton, pučka pravobraniteljica Lora Vidović te ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Tijekom dvodnevnoga rada vodili su se razgovori o dva tematska područja: o iskustvima koja je Republika Hrvatska, kao najnovija država članica EU, stekla tijekom procesa pregovora; te o iskustvima u pogledu Univerzalnog periodičnog izvješća (UPI), pregleda ljudskih prava, koji su Ujedinjeni narodi uveli 2008. godine kao mehanizam kojim se prati stanje zaštite ljudskih prava u zemljama članicama.

Europska unija traži od država kandidata da pokažu napredak u području koje pokriva Poglavlje 23, koje govori o pravosuđu i temeljnim pravima čak i prije nego počnu formalni pregovori za članstvo u EU. To predstavlja priliku zemljama da unaprijede stanje ljudskih prava u svojoj državi. Pravobraniteljske institucije u tome imaju važnu ulogu.

Stalna predstavnica UNDP-a Hrvatska Luisa Vinton tom je prilikom podsjetila na činjenicu da je poštivanje ljudskih prava ključno za članstvo u EU. Istaknula je da u UNDP-u vide Univerzalni periodični pregled ljudskih prava i pridruživanje EU kao komplementarne procese.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović istaknula je kako je u godini u kojoj je RH postala članica EU učinjeno puno, među ostalim, ojačana je uloga pučkog pravobranitelja kao središnjeg tijela za suzbijanje diskriminacije. Podsjetila je da je zadaća pravobraniteljskih institucija očuvanje razine ljudskih prava, ali i napredak u njihovu ostvarivanju.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić osvrnuo se na ulogu izvršne vlasti u ostvarivanju i poštivanju ljudskih prava, ali i važnost pravobraniteljskih ureda, koji trebaju ukazivati na prioritete i svoju ulogu u ostvarenju ljudskih prava kako bismo stvorili bolje društvo – istaknuo je.

Više o skupu na stranici Ureda pučke pravobraniteljice.