Sastanak pravobraniteljice s ministrom znanosti i obrazovanja uoči početka škole

Sastanak pravobraniteljice s ministrom znanosti i obrazovanja uoči početka škole

Uoči početka nove školske godine, na inicijativu pravobraniteljica za djecu Helence Pirnat Dragičević, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja 26. kolovoza 2021. održan je sastanak s ministrom Radovanom Fuchsom i suradnicima te zamjenicom ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivanom Pavić Šimetin.

Sastanak je iniciran kako bi pravobraniteljica za djecu bila detaljnije informirana o planovima vezanima za organizaciju nastave u osnovnim i srednjim školama u novoj školskoj godini, s obzirom na još uvijek prisutnu pandemiju Covida-19. Teme o kojima je posebno bilo govora odnosile su se na aktualne preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, vezano za mogućnost cijepljenja djece starije od 12 godina, te planove Ministarstva znanosti i obrazovanja u pogledu obveze nošenja zaštitnih maski u školi i tijekom učeničke prakse.

Na sastanku je bilo govora i o potrebi ponavljanja preporuke Ministarstva znanosti i obrazovanja iz siječnja 2021. o organizaciji vježbi evakuacije i edukacije djece i odraslih u svim dječjim vrtićima i školskim ustanovama za slučaj potresa. Realizacija ovih aktivnosti može pridonijeti boljem snalaženju djece i odraslih u situaciji samog potresa te pridonijeti ponovnom uspostavljanju individualnog osjećaja kontrole, u djece i zaposlenika, tijekom boravka u dječjem vrtiću ili u školi.

Bilo je govora i o potrebi dodatne brige i usmjerenosti na zaštitu mentalnog zdravlja djece. Djeca, njihove obitelji, odgojitelji, učitelji i nastavnici su uslijed dugotrajnosti pandemije i potresa kojim su pogođena neka područja Hrvatske već drugu godinu izložena kontinuiranom stresu, koji uzima svoj danak, o čemu govore rezultati recentnih istraživanja koja se odnose na mentalno zdravlje djece i opće populacije.

Pravobraniteljica za djecu na ovom je sastanku najavila potrebu ponovnog susreta s ministrom i njegovim suradnicima i suradnicama radi rasprave o drugim važnim temama koje su predmet preporuka Ureda pravobraniteljice za djecu Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Na sastanku su, uz ministra, pravobraniteljicu za djecu i zamjenicu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nazočili i ravnateljica Uprave za odgoj i obrazovanje mr. sc. Vesna Šerepac, tajnica Kabineta ministra Kristina Gerber Sertić i glavni savjetnik ministra Božo Pavičin, te savjetnice pravobraniteljice za djecu Dubravka Težulat i Davorka Osmak Franjić.