Sastanak pravobraniteljice s ministrom znanosti i obrazovanja

Sastanak pravobraniteljice s ministrom znanosti i obrazovanja

Na inicijativu pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, 24. studenoga 2020., održan je sastanak pravobraniteljice i  ministra znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovana Fuchsa. Na sastanku, na kojemu se raspravljalo o brojnim temama iz područja odgoja i obrazovanja, uz ministra i pravobraniteljicu prisustvovali su državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak te savjetnica pravobraniteljice za djecu. Dubravka Težulat.

Na sastanku je ministar izvijestio pravobraniteljicu o aktualnostima u organizaciji nastave s obzirom na postojeće epidemiološke okolnosti, te predstavio prioritete ministarstva u sljedećem razdoblju.

Tema sastanka odnosila se na razmatranje mogućnosti unapređivanja suradnje Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ureda pravobraniteljice za djecu, kako u području praćenja i rješavanja pojedinačnih povreda prava djece, tako i u proučavanju općih pojava i načina povreda prava i interesa djece u sustavu odgoja i obrazovanja.

Pravobraniteljica je ministru predstavila svoje viđenje stanja dječjih prava u Hrvatskoj, te mogućnosti unapređivanja i poboljšanja uvjeta za njihovo ostvarivanje. Ukazala je na ključne teme u zaštiti i ostvarivanju prava djece u odgojno-obrazovnom sustavu, s obzirom na višegodišnje praćenje ovoga područja, koje su važne za određivanju smjera i prioriteta u području dječjih prava.

Pravobraniteljica za djecu je i ovom prigodom naglasila važnost da učenici, kao i svi dionici odgojno-obrazovnog sustava u ovim izvanrednim okolnostima školovanja u uvjetima epidemije COVID-19 na vrijeme dobiju sve potrebne informacije o odlukama, mjerama, uputama i preporukama u vezi s organizacijom i provedbom nastave.