Sastanak pravobraniteljice s predstavnicom Inicijative “Brodske mame”

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević na osobnu se inicijativu sastala 19. travnja 2018. s predstavnicom Inicijative “Brodske mame” Ivanom Smolčić Jerković. Razgovarale su o ugrožavajućem onečišćenom okolišu u Slavonskom Brodu i njegovom utjecaju na djecu. Na sastanku je bila i zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika.

U razgovoru je I. Smolčić Jerković posebno naglasila višegodišnji problem  onečišćenog zraka zbog rada rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, što se odražava na zdravlje djece i učestale zdravstvene tegobe različitih vrsta (kronične ili akutne bolesti dišnog sustava, onkološke bolesti i dr.). Također je navela nedavni problem onečišćene vode iz gradskog vodovoda u Slavonskom Brodu, te je ove ugrožavajuće okolnosti,  uz siromaštvo i nezaposlenost, povezala s razlozima iseljavanja mladih obitelji iz Brodsko-posavske županije.

Zabrinuta tim navodima, pravobraniteljica je pokušala detektirati moguća rješenja zanimajući se za to što je najveći problem djece i roditelja u Slavonskom Brodu u odnosu na okoliš. Proizlazi da nedostaje redovito i cjelovito informiranje građana o kvaliteti zraka, a čini se i da postojeće informacije proizišle iz studije utjecaja rafinerije na zdravlje, građani ne doživljavaju vjerodostojnima.

Predstavnica Inicijative naglasila je i potrebu pomoći djeci koja su oboljela, redovito prikupljanje podataka o malignim bolestima kao i obnovu Odjela pedijatrije u bolnici u Slavonskom Brodu.

Pravobraniteljicu je posebno zanimalo kako se djeca nose s aktualnom situacijom te kakvu im podršku pri tome pružaju njihovi roditelji i drugi odrasli.

U vezi s navodima Inicijative “Brodske mame” Ured pravobraniteljice za djecu zatražit će izvješća od nadležnih institucija o mogućnostima rješavanja problema onečišćenog zraka i poduzetim mjerama.