Sastanak “Mreže škola bez nasilja” u Osijeku

Sastanak “Mreže škola bez nasilja” u Osijeku
unicefskolabeznasiljaU Osijeku je 16. ožujka 2010. održan sastanak škola članica “Mreže škola bez nasilja” Osječko-baranjske županije, koja okuplja dvadesetak škola. Ove škole uspješno sudjeluju u UNICEF-ovom projektu “Za sigurno i poticajno okruženje u školama”, usmjerenom prevenciji vršnjačkog nasilja u odgojno obrazovnim institucijama.

Na sastanku škola bili su i predstavnici Centra za socijalnu skrb Osijek, Policijske uprave Osječko-baranjske, Agencije za odgoj i obrazovanje, Općinskog državnog odvjetništva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Društva Naša djeca te župnik Župe Sv. Petra i Pavla u Osijeku, a Ured pravobraniteljice za djecu predstavljala je savjetnica Sanja Vladović.

Mentorica projekta Sanda Zlatarić prezentirala je dosadašnje aktivnosti u projektu i izvijestila da je u njega uključeno više od 250 škola u Hrvatskoj, a svake godine se pridružuju i nove. Škole koje uspješno provedu projekt dobivaju priznanje “Škola bez nasilja” i uključuju se u mrežu. U Osječko-baranjskoj županiji 10 škola ima priznanje za uspješno proveden program. U ovom dijelu predstavljanja aktivnosti pedagoginja OŠ Josipovac izvijestila je o programu koji provode četiri škole u Višnjevcu, Josipovcu, Petrijevcima i Osijeku.

U drugom dijelu sastanka pedagoginja OŠ Ljudevita Gaja u Osijeku Dijana Skorup predstavila je program “Prekini lanac” za prevenciju elektroničkog nasilja, koji provode UNICEF i Hrabri telefon. Program uključuje aktivnosti s djecom, roditeljima i nastavnicima. Uslijedila je rasprava o vršnjačkom nasilju u kojoj su izneseni brojni prijedlozi mjera za bolju prevenciju i nošenje s ovom pojavom u lokalnoj i široj zajednici.