Sastanak s predstavnicama Foruma za kvalitetno udomiteljstvo

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević sastala se 9. svibnja 2022., u svome Uredu u Zagrebu, s predstavnicama Foruma za kvalitetno udomiteljstvo Claudijom Juranić Klarić, Marinom Novaković Matanić i Natalijom Medak. Na sastanku je prisustvovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Lidija Petrović, specijalizirana za područje brige o djeci u alternativnoj skrbi.

Tom prilikom otvorene su mnogobrojne teme vezane uz kvalitetno zbrinjavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Najviše je bilo riječi o potrebi otvaranja novih dječjih domova, s obzirom na veliku iskazanu potrebu za smještajem djece kojoj su život i zdravlje ugroženi daljnjim ostankom u biološkim obiteljima, te o mjerama koje je potrebno implementirati kako bi došlo do povećanja broja udomitelja, ali i podizanja kvalitete udomiteljstva na višu razinu.

Sve sudionice sastanka usuglasile su se da se mnogobrojni problemi moraju rješavati na više razina istovremena, a sve s ciljem da se djeca zaštite u što većoj mjeri i da im se osigura kvalitetno odrastanje.