Sastanak s predstavnicama Save the Children International

Sastanak s predstavnicama Save the Children International

Save thechildrenNa inicijativu Save the Children International pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić sastala se s predstavnicima regionalnoga tima te organizacije 12. travnja 2016. Regionalni tim Save the Children International (STCI) u Hrvatskoj djeluje od prosinca. 2015. Voditeljica tima Ljiljana Siničković, zajedno sa svojim suradnicama Jelenom Besedić i Helenom Petrušić, upoznale su pravobraniteljicu sa svrhom i misijom regionalnoga tima, koji je u Hrvatskoj osnovan kao odgovor na izbjegličku krizu na ovim prostorima.
Od početka djelovanja u Hrvatskoj regionalni tim STCI organizirao je niz aktivnosti za djecu u sklopu Tranzitnog centra za izbjeglice u Slavonskom Brodu. Organizirane su radionice s djecom, dostavljana je hrana te je pružana podrška majkama s malom djecom. S obzirom na to da se Tranzitni centar zatvara 15. travnja 2016., nastoje se prilagoditi kako bi sa svojim aktivnostima nastavili i na drugim mjestima na kojima će biti smještena djeca izbjeglice, budući da za svoj rad imaju organizirana sredstva. U sklopu prihvatilišta u Kutini i Ježevu te Hotela Porin u Zagrebu žele organizirati učenje hrvatskoga jezika te nastavak obrazovanja djece koja se nalaze u migracijama i već nekoliko mjeseci su izvan bilo kakvog organiziranog odgojno-obrazovnog procesa. U vezi s time nastojat će uspostaviti suradnju s MUP-om.
Pravobraniteljica Ivana Milas Klarić upoznala ih je s aktivnostima svojega Ureda u vezi sa zaštitom djece izbjeglica, suradnjom s Europskom mrežom pravobranitelja za djecu ENOC i Mrežom pravobranitelja za djecu u Jugoistočnoj Europi CRONSEE te je najavila organiziranje stručnog sastanka s predstavnicima nadležnih institucija kako bi se upoznala s planiranim aktivnostima na daljnjem zbrinjavanju djece izbjeglica i rješavanju njihovog pravnog statusa. Na sastanku su, uz pravobraniteljicu, prisustvovale i zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo te savjetnica Gordana Filipović.