Sastanak s predstavnicima organizacije Human Rights Watch

Sastanak s predstavnicima organizacije Human Rights Watch
tanjaU Uredu pravobraniteljice za djecu 17. prosinca 2009. održan je sastanak s predstavnicima međunarodne organizacije Human Rights Watch. Sastanku su nazočili pomoćnik direktora za područje Europe i Centralne Azije Benjamin Ward, istraživačica na projektu koji se odnosi na osobe s intelektualnim teškoćama Amanda McRae, koordinator u udruzi Sjaj  Kristijan Grđan te savjetnica pravobraniteljice za djecu Tanja Opačak.

Povod za posjet je trenutačni projekt koji organizacija provodi i priprema izvješća o situaciji i stanju prava osoba s intelektualnim teškoćama u Republici Hrvatskoj. Predstavnici  Human Rights Watcha su tijekom boravka u Hrvatskoj posjetili nekoliko institucija u kojima su smještana djeca s intelektualnim teškoćama, a u sklopu posjeta susretali su se i s mnogobrojnim predstavnicima ministarstava, nevladinih organizacije te neovisnih institucija poput Ureda pravobraniteljice za djecu.

Željeli su doznati kako se u Uredu pravobraniteljice za djecu procjenjuje sadašnje stanje prava djece s intelektualnim teškoćama u Republici Hrvatskoj, posebice one smještene u institucijama. Razgovaralo se o teškoćama na koje država nailazi u procesu deinstitucionalizacije, o nedostatku podrške u zajednici i još uvijek prisutnoj vrlo slaboj mogućnosti obrazovanja djece s intelektualnim teškoćama u sklopu redovnog odgojno-obrazovnog sustava. Također se spomenulo i pitanje neadekvatnog tretmana djece i odraslih u institucijama u smislu potencijalnog ili stvarnog zanemarivanja i zlostavljanja. Jedno od važnih pitanja koje je na sastanku spomenuto je i kako na najbolji način prevenirati institucionalizaciju djece s intelektualnim teškoćama.