Sastanak s predstavnicima UNHCR-a o zaštiti djece iz Ukrajine

U Uredu pravobraniteljice za djecu, 12. travnja 2022., održan je sastanak s predstavnicima UNHCR-a o položaju i zaštiti djece pristigle iz Ukrajine, te o prijedlozima budućih aktivnosti. Na sastanku su sudjelovale predstavnica UNHCR-a u Hrvatskoj Anna Rich i Mirjana Vergaš iz UNHCR-ovog Odjela za međunarodnu zaštitu, te pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Nina Ćurčić.

Anna Rich izrazila je zadovoljstvo preporukama koje je do sad Ured pravobraniteljice za djecu uputio Vladi Republike Hrvatske. Pravobraniteljica je istaknula da je njezin Ured uključen u sastanke koje ministar održava sa svim pravobraniteljicama, kao i u sastanke koje Ravnateljstvo civilne zaštite održava s nevladinim udrugama. Anna Rich izrazila je zabrinutost vezano uz zaštitu djece koja su pristigla u Hrvatsku, kao i zbog očekivanog porasta dolaska djece iz Ukrajine i porasta migracija iz zemalja Bliskog istoka. Istaknula je zabrinutost zbog nedostatka informacija o pravima i mogućnostima raseljenih osoba iz Ukrajine, slijedom čega je potrebno osnažiti i lokalne zajednice za pružanje informacija i pomoći te za lakšu integraciju raseljenih. Naglasila je i potrebu podizanja svjesnosti o pravima i o mentalnom zdravlju djece, posebice zbog trauma koje su već proživjela i prije dolaska iz ratom zahvaćenog područja.

UNHCR će organizirati okrugli stol o zaštiti djece vezano uz područje azila i izbjeglica, te problema s kojima se susreću tražitelji azila, a kako bi se iznjedrila zajednička rješenja i planovi za budućnost.