Sastanak s predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

Sastanak s predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku

U Uredu pravobraniteljice za djecu u Zagrebu 1. veljače 2018. održan je sastanak s predstojnicom Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Valentinom Otmačić, njezinom zamjenicom Đurđicom Ivković i suradnicama, na kojem je bilo riječi o planiranim aktivnostima UNICEF-a u 2018. te mogućnostima i najprikladnijim oblicima međusobne suradnje ovih dviju institucija.

Na sastanku su pravobraniteljica Helenca Pirnat Dragičević i njezina zamjenica Maja Gabelica Šupljika također izvijestile o aktualnom istraživačkom projektu pravobraniteljice pod nazivom “Participacija djece u sustavu odgoja i obrazovanja”, čiji bi rezultati trebali  biti predstavljeni krajem godine, u sklopu obilježavanja 15. obljetnice rada Ureda pravobraniteljice za djecu.

Na sastanku je bilo riječi o različitim oblicima i mogućnostima participacije djece, zatim o indikatorima dječje dobrobiti, dodatno i o indikatorima dobrobiti djece u pravosuđu, zatim o neujednačenoj dostupnosti predškolskog odgoja djeci, o organiziranoj podršci udomiteljstvu, potrebi jačanja podrške obiteljima u riziku, o potrebama rane intervencije za djecu u riziku, kao i o dostupnosti kvalitetnih i razvojno poticajnih sadržaja za djecu u slobodnom vremenu, primjerice i putem tv-programa za djecu.

U nekim od ovih područja ostvaruje se višegodišnja suradnja UNICEF-a i Ureda pravobraniteljice za djecu, kao važnih subjekata u promicanju prava djece, te je ovom prilikom iskazana spremnost da se ona nastavi, kao i da se detaljnije definiraju daljnji oblici i sadržaji suradnje u novim projektima.