Sastanak sa stručnjacima GRETA-e

Sastanak sa stručnjacima GRETA-e

siromastvoNa inicijativu Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, u Uredu pravobraniteljice za djecu 9. ožujka 2015. održan je sastanak s predstavnicima stručne skupine Vijeća Europe za suzbijanje trgovanja ljudima – GRETA (Group of experts on action against trafficking in human beings) koja, prema odredbama Konvencije VE o suzbijanju trgovanja ljudima, prati provođenje Konvencije. S potpredsjednikom stručne skupine Helmutom Saxom te članicom skupine Gulnarom Shahinian i predstavnikom tajništva Vijeća Europe Geraldom Dunnom razgovarale su zamjenica pravobraniteljice za djecu Ester Radmilo i savjetnica Gordana Filipović.

 

U svrhu praćenja provedbe Konvencije stručna skupina po drugi puta provodi evaluaciju Hrvatske kao potpisnice Konvencije te se sastaje sa svim relevantnim subjektima koji neposredno sudjeluju u sustavu zaštite od trgovanja ljudima. Predstavnice Ureda pravobraniteljice za djecu predstavile su im brojne aktivnosti Ureda vezane uz zaštitu djece od trgovanja ljudima, kako stranih državljana koji su zatečeni na području Republike Hrvatske, tako i djece hrvatskih državljana. Govorile su o aktivnostima usmjerenim na osvješćivanje stručne i šire javnosti o svim oblicima trgovanja ljudima koji se za sada ne prepoznaju kao takvi, a osobito se to odnosi na pojavu ugovaranja maloljetničkih brakova te gospodarsko iskorištavanje djece koja prose. Ukazale su na uočene probleme, poput nepodudarnosti podataka policije i socijalne skrb o broju  djece bez pratnje stranih državljana i nepostojanje jedinstvene evidencije zbog čega je vrlo teško utvrditi stvarni broj djece kojima je potrebna pomoć i zaštita.

Istaknule su kako je sustav zaštite, od trenutka identifikacije djeteta žrtve, odlično organiziran, no iskazale su zabrinutost za učinkovitost identifikacije djece kojoj je potrebna pomoć, posebno zbog toga što postoji opasnost da stvarne žrtve trgovanja uopće ne budu prepoznate.