Sastanak Županijskog Vijeća učenika Zagrebačke županije

Sastanak Županijskog Vijeća učenika Zagrebačke županije

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i njezina savjetnica Davorka Osmak Franjić sudjelovale su 17. veljače 2023. na sastanku Županijskog Vijeća učenika Zagrebačke županije održanom u Srednjoj školi „Ivan Švear“ u Ivanić Gradu. Na sastanku je sudjelovalo 36 predstavnika Vijeća učenika i njihovih koordinatora. Nakon uvodnih pozdravnih govora učenika Lovre Injića, predsjednika Županijskog Vijeća učenika, zatim ravnateljice Josipe Ilić, gradonačelnika Ivanić-Grada Javora Bojana Leša, pročelnika Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije Ivice Radanovića i pravobraniteljice za djecu Helence Pirnat Dragičević, djeci i mladima se obratila i predstavnica Turističke zajednice grada Ivanić-Grada Ana Gašparović.

Budući da je u fokusu sastanka bilo pitanje načina na koji učenici ostvaruju svoja participativna prava u školi, sudionici ovoga susreta bili su u prilici čuti predavanje izv. prof. dr. Ivane Borić s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu o učeničkoj participaciji i važnoj ulozi koju u ostvarivanju ovoga prava mogu i trebaju imati Vijeća učenika.

Uslijedilo je neformalno druženje tijekom kojeg je pravobraniteljica za djecu bila u prilici s predstavnicima Vijeća učenika razmijeniti mišljenja o načinu na koji oni vide ostvarivanje participativnih prava te ih je pozvala da joj se jave radi dogovora o susretima s ciljem promocije dječjih prava, koji su važan dio rada pravobraniteljice za djecu. (Foto: www.ss-isvear-ivanic-grad.skole.hr)