Savjetovanje gradova i općina prijatelja djece

Savjetovanje gradova i općina prijatelja djece

ZagrebGodišnje Savjetovanje koordinatora Akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, održano 25. studenoga 2013. u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, okupilo je brojnu djecu i odrasle predstavnike iz gradova i općina prijatelja djece, kao i predstavnike institucija, tijela i organizacija koje podržavaju ovaj vrijedan program ostvarivanja prava djece u zajednici.

 

Uime središnjeg koordinacijskog odbora Akcije, koji čine Savez društava Naša djeca Hrvatske, Hrvatsko društvo za preventivnu i socijalnu pedijatriju i Ured UNICEF-a za Hrvatsku, okupljene je pozdravila njegova predsjednica Aida Salihagić Kadić, koja je ujedno i predsjednica Saveza DND-a Hrvatske. Naglasila je kako se akcija provodi od 1999. I da je u nju danas uključeno 96 gradova i općina. Nije lako osvojiti prestižno priznanje grada/općine prijatelja djece, ali do sada je to ostvarilo 34 grada i šest općina.

Prvi i glavni pozdravi na skupu došli su od četvero djece, članova gradskih vijeća Opatije i Zaboka. Tara, Teo, Anja i Ema podsjetili su na važnost sudjelovanja djece u svim prilikama kad se odlučuje o njima.
Okupljene su pozdravili i predstojnica UNICEF-ovog ureda za Hrvatsku Đurđica Ivković te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Darinko Kosor, ističući s ponosom kako je Zagreb od 2006. Grad prijatelj djece.
Dopredsjednica Saveza DND-a Hrvatske, Sonja Borovčak i Karlo Škorić iz Dječjeg foruma Opatija izvijestili su o svome sudjelovanju u izradi Nacrta prijedloga Nacionalne strategije za zaštitu i promicanje prava djece u Republici Hrvatskoj od 2013. do 2020. godine, koji još uvijek priprema Ministarstvo socijalne politike i mladih. Karlo je opisao kako su putem anketa djeca iz 25 Dječjih foruma pri DND-u također bila uključena u izradu ovog dokumenta. Član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije prof. dr. sc. Josip Grgurić održao je izlaganje o ključnoj ulozi lokalne zajednice u ostvarivanju prava djeteta, a Tamara Tomažić Varga predstavila je UNICEF-ov projekt “Djeca su naš najvažniji posao”, usmjeren promicanju prava djece u poslovnom sektoru.

Potom su svoje najbolje aktivnosti u protekloj godini predstavili djeca i odrasli iz: Čakovca, Delnica, Koprivnice, Mrkoplja, Opatije, Preloga, Radoboja, Rovinja, Tuhlja i Zaboka. Na kraju Savjetovanja dodijeljene su povelje i pohvale gradovima i općinama za Naj-akcije u 2013. godini: od prijavljenih 44 akcija iz 38 gradova i općina, nagrađeno ih je 16. (Foto: www.skupstina.zagreb.hr)