Savjetovanje o Akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”

Savjetovanje o Akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece”

DND1U Maloj kući dječjih prava pravobraniteljice za djecu 26. veljače 2016. održano je Savjetovanje o akciji “Gradovi i općine – prijatelji djece” za 27 koordinatora iz gradova i općina koji se namjeravaju kandidirati za dobivanje prestižnog naziva grad/općina – prijatelj djece. Na skupu su sudjelovali sudionici Akcije iz Bedekovčine, Bjelovara, Crikvenice, Čabra, Drniša, Fužina, Lepoglave, Lokvi, Nove Gradiške, Omiša, Samobora, Svetog Križa Začretja, Umaga, Zaboka, Zagreba i Zlatar Bistrice.
U uvodnom pozdravu, u svojstvu domaćina skupa, pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, naglasila je kako je akcija “Gradovi i općine – prijatelji djece” vrijedan primjer dječje participacije jer se pri dodjeljivanju počasnog naziva „prijatelj djece“ visoko vrednuje i dječje mišljenje. Zatim je osnovne postavke metodologije ocjenjivanja akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” predstavio član Središnjeg koordinacijskog odbora Akcije prof. dr. sc. Josip Grgurić. Sudionike je upoznao s etapama u ocjenjivanju predstavivši: Naj-akciju grada ili općine, ispunjavanje Završnog izvještaja o realizaciji programa grada ili općine, evaluaciju programa iz perspektive građana te evaluaciju programa iz perspektive djece, dostavu dokumentacije o provedbi akcije kao i osobne uvide članova Prosudbene komisije o ostvarenim rezultatima Akcije u gradu ili općini.
Tajnica Saveza DND Hrvatske Snježana Krpes, koja je i vodila cijeli skup, predstavila je detaljnije Završni izvještaj o ocjenjivanju iz perspektive voditeljice akcije, ali i dugogodišnje članice Prosudbenih komisija koje na terenu ocjenjuju ostvarene rezultate Akcije u gradu ili općini. U nastavku su izlagale mr. sc. Ljiljana Lukačević, predsjednica Koordinacijskog odbora “Grad Nova Gradiška – prijatelj djece”, zatim dr. sc. Zrinka Ristić Dedić iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu koja je predstavila istraživanje iz perspektive djece, tajnica DND Zabok Jasenka Borovčak govorila je o doprinosu volonterskog rada i medijske promidžbe u stjecanju naziva grad/općina – prijatelj djece, a iznesena su i iskustva iz pojedinih sredina.
Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.
Više o sadržaju skupa i održanim izlaganjima pročitajte ovdje.