Savjetovanje o Obiteljskom zakonu na Pravnom fakultetu u Osijeku

Savjetovanje o Obiteljskom zakonu na Pravnom fakultetu u Osijeku

Tata i domaca zadacaU Osijeku je 11. i 12. rujna 2014. održan 5. znanstveno-stručni interdisciplinarni skup “Suvremene teme obiteljskog prava i postupka – Savjetovanje o novom Obiteljskom zakonu”, koji je organizirao Pravni fakultet u Osijeku, u suradnji s Uredom pravobraniteljice za djecu i Hrvatskom udrugom za pravnu zaštitu obitelji.

 

Novi Obiteljski zakon (NN 75/2014) koji je stupio na snagu 1. rujna 2014., donosi određene novine u hrvatski pravni sustav kao što su: novi koncept razvoda braka, plan o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, pravila komunikacije i odlučivanja roditelja u vezi s djetetom, nova pravila ostvarivanja osobnih odnosa s djetetom, novine u određivanju uzdržavanja za djecu, redefiniranje mjera za zaštitu djece, novine u postupku posvojenja, lišenja poslovne sposobnosti i skrbništva, redefiniranje postupka posredovanja kroz nove institute obveznog savjetovanja i obiteljske medijacije.

Stručnjaci koji se bave obiteljskim pravom i zaštitom dobrobiti i prava djece na skupu su raspravljali o ulozi centara za socijalnu skrb u sudskim postupcima, položaju djece u postupcima vezanim za prekid bračne ili izvanbračne zajednice roditelja, o zaštiti njihovih osobnih prava i interesa, kao i o psihološkim i pravnim aspektima obiteljskoga nasilja u kontekstu razvoda braka.

U uvodnoj riječi potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić među ostalim je istaknula kako će promjene u novom Obiteljskom zakonu omogućiti lakše djelovanje stručnim institucijama, posebno u slučajevima visoke razine konflikta u obiteljskim odnosima.

Pravobraniteljica za djecu doc. dr. sc. Ivana Milas Klarić, pozdravljajući sudionike skupa, istaknula je kako podržava svaki propis koji ide u korist zaštite prava djece te da je novi Obiteljski zakon upravo takav. Izvijestila je također da se najveći broj prijava koje je proteklih godina zaprimao Ured pravobraniteljice za djecu odnosio na povredu osobnih prava djece te poteškoće u ostvarivanju roditeljske skrbi, što upućuje na potrebu bolje zaštite prava djece u tom području.

Pravobraniteljica Milas Klarić na skupu je održala i dva stručna izlaganja.

Savjetovanje su pratile i savjetnice pravobraniteljice za djecu koje se bave obiteljskopravnim aspektima zaštite prava djece.