Seminar udruge Legalis

Seminar udruge Legalis

hands-9om5_small

U organizaciji udruge Legalis u Zagrebu je 13. i 14. studenoga 2008. održan dvodnevni seminar “Obiteljsko pravo-Međunarodni instrumenti i njihova primjena u predmetima starateljstva nad djecom”, namijenjen pravosudnim djelatnicima s iskustvom u obiteljskom pravu, odvjetnicima, socijalnim radnicima, predstavnicima izvršne vlasti te drugim relevantnim stručnjacima za područje obiteljskog prava. U njegovom je radu sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Gordana Filipović.

Seminar je organiziran u okviru regionalnog projekta “Dodatna obuka o ljudskim pravima za pravnike iz zemalja bivše Jugoslavije” koji se provodi u suradnji pet partnerskih organizacija iz regije: Beogradskog centra za ljudska prava, Akcije za ljudska prava iz Crne Gore, Centra za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu, FORUM Centra za strateška istraživanja i dokumentaciju iz Skopja te Legalisa – Udruge za promicanje ljudskih prava i vladavinu prava u Zagrebu.

Tijekom skupa raspravljalo se o pravu na susrete i druženje u međunarodnom pravu, primjeni Haške Konvencije o građanskopravnim aspektima međunarodne otmice djece, praksi Europskog suda za ljudska prava te praksi pojedinih zemalja u vezi s ostvarivanjem prava na zajedničku roditeljsku skrb, o posvojenju i udomiteljstvu, utvrđivanju očinstva te oduzimanju roditeljske skrbi.