Simpozij Aktualnosti u cijepljenju 2014. godine

Simpozij Aktualnosti u cijepljenju 2014. godine

immunizationweek2014U organizaciji i u prostoru Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u Rijeci je 15. travnja 2014. održan simpozij “Aktualnosti o cijepljenju 2014. godine”. Riječ je o drugom simpoziju o ovoj temi koji organizira ovaj Zavod, a koji se održava u povodu Europskog tjedna imunizacije (Immunization week 2014) čije se obilježavanje planira u tjednu 24. – 30. travnja 2014.

Na simpoziju su sudjelovali brojni liječnici i medicinske sestre iz Primorsko-goranske županije te gosti iz Istarske i Ličko-senjske županije.

Uvodno izlaganje pod naslovom “Istine i zablude o cijepljenju” održao je prim.dr.sc. Bernard Kaić, dr. med. specijalist epidemiolog (voditelj Odjela za cijepljenje Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo). Potom su uslijedila stručna izlaganja iz domene redovnog programa cijepljenja i imunologije te stručne teme s prikazom epidemiologije zaraznih bolesti iz programa cijepljenja i procijepljenost u Hrvatskoj s izvješćem o provedbi obveznog cijepljenja za 2013. u Primorsko-goranskoj županiji.

Simpozij je pratila, te je s izlaganjem pod nazivom “Cijepljenje i pravo djeteta na zaštitu zdravlja – iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu” na njemu sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Danijela Žagar, koja je govorila o Uredu pravobraniteljice, Konvenciji o pravima djeteta i stajalištima Odbora za prava djeteta UN-a u odnosu na pravo djeteta na najvišu moguću razinu zdravlja, o domaćim propisima koji uređuju obvezu cijepljenja, dvojbama i pitanjima roditelja s kojima se susreće i Ured pravobraniteljice te o važnosti stajališta medicinske struke u zaštiti najboljeg interesa djeteta u području zdravlja.