Simpozij o integriranom pristupu unapređenju sustava rane intervencije u djetinjstvu

Simpozij o integriranom pristupu unapređenju sustava rane intervencije u djetinjstvu

U Zagrebu je 12. i 13. prosinca 2017. održan nacionalni simpozij Danas za sutra – kroz intersektorsku suradnju do integriranih usluga u ranoj intervenciji u djetinjstvu u organizaciji Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, Pravobraniteljice za djecu, Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj te Hrvatske udruge za ranu intervenciju u djetinjstvu (HURID).

Pokrovitelji simpozija bili su Predsjednica Republike Hrvatske, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo zdravstva ​te​ Ministarstvo znanosti i obrazovanja​, a pokrovitelj tematskog simpozija (poster-sekcije) bio je Grad Zagreb. Na simpoziju je sudjelovalo više od 200 sudionika, državnih dužnosnika, predstavnika institucija na nacionalnoj, regionalnoj i lokalnoj razini, akademske zajednice, stručnih društava, komora i organizacija civilnoga društva. Rad simpozija pratila je i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević.

Plenarno izlaganje  o izgradnji učinkovitog nacionalnog sustava rane intervencije u djetinjstvu u Hrvatskoj održala je dr. sc. EmilyVargas-Barón, direktorica Instituta za obnovu i međunarodnu sigurnost kroz obrazovanje (RISE Institute). U prvom dijelu panel rasprave o integriranom pristupu u unapređenju sustava rane intervencije u djetinjstvu izlagali su: zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Mira Pekeč Knežević, savjetnica pravobraniteljice za djecu Ivona Salaj, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj, Valentina Otmačić te predsjednica HURID-a Marta Ljubešić. U drugom dijelu panela osvrt na ranu intervenciju u Hrvatskoj dali su predstavnici nadležnih ministarstava: državna tajnica u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Marija Pletikosa, voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja Marija Ivanković i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić. Nakon toga uslijedio je rad u grupama te je svaka grupa predstavila svoje viđenje sadašnjega stanja i mogućeg unapređenja sustava rane intervencije u djetinjstvu.

Drugi dan simpozija bio je namijenjen poster-sekciji u kojoj su prikazane postojeće dobre prakse rane intervencije u Hrvatskoj. Također je održan zatvoreni radni sastanak o razvoju inicijalnog plana djelovanja i narednih koraka koje treba poduzeti s ciljem razvoja integriranog pristupa ranoj intervenciji u djetinjstvu. Sastanak je predvodila dr. sc. EmilyVargas-Barón, a uz nju su na sastanku sudjelovali predstavnici programsko-organizacijskoga odbora te predstavnici triju spomenutih ministarstva.

Više informacija o simpoziju može se pronaći na stranicama HURID-a (www.hurid.hr).