Sinj: Državni stručni skup nastavnika hrvatskog jezika o medijskoj kulturi

Sinj AnaDjU Sinju je od 6. do 8. srpnja 2017. održan Državni stručni skup nastavnika i učitelja hrvatskoga jezika čija je središnja tema bila medijska kultura. Bio je to prvi stručni skup koji je u cijelosti bio posvećen upravo medijskoj kulturi kao nastavnome području hrvatskoga jezika te je stoga privukao oko dvjesto pedeset sudionika iz cijele Hrvatske.

Skup je vodio dr. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, koji je u izlaganju pod naslovom “Medijska kultura u osnovnoj školi” prikazao aktualno stanje u pogledu medijskoga obrazovanja u našem odgojno-obrazovnom sustavu.
Na skupu je održan niz izlaganja blisko vezanih uz nastavu medijske kulture, odnosno poučavanje o medijima u osnovnoj i srednjoj školi, predstavljeni su metodički primjeri, zatim izborni i fakultativni sadržaji poput nastave filmske kulture te rada filmske i novinarske družine u osnovnoj i srednjoj školi. No, predstavljeni su i drugi sadržaji, koji nisu vezani uz odgojno-obrazovni sustav, a odnose se na medije i pojedine aspekte medijske pismenosti i kreativnoga izražavanja putem medija. Jedna od tema odnosila se na aktivnosti pravobraniteljice za djecu i medijska prava djece. Na poziv organizatora, izlaganje pod naslovom “Preporuke i inicijative pravobraniteljice za djecu u području medija” održala je savjetnica pravobraniteljice Maja Flego.
Na skupu su nastupili istaknuti stručnjaci dr. Danijel Labaš, s izlaganjem “Medijska pedagogija u nastavnoj praksi. Kako podučavati o medijima?”, zatim dr. Nada Zgrabljić Rotar, s izlaganjem “Digitalno doba i masovni mediji” te dr. Ana Peraica, s izlaganjem “Vizualna kultura”. Iskustva vlastitoga kreativnoga rada u medijima predstavili su naš istaknuti crtač stripa Nikola Listeš i filmski redatelj Istvan Filakovity. Primjere rada s učenicima u području filmske umjetnosti u osnovnoj školi prikazala je Ana Markotić, a u srednjoj školi Ana Đordić, koja je za sudionike organizirala i projekciju i stručnu interpretaciju filma “Edward Škaroruki” (r. Tim Burton). Rad učeničke filmske skupine ZAG koja već 15 godina uspješno radi u zagrebačkoj Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke predstavila je Melita Horvatek Forjan, a model rada novinarske družine u srednjoj školi prikazala je Ružica Filipović iz Desete gimnazije u Zagrebu. Jelena Crnek predstavila je “Priručnik za neodlučne, posrnule i loše čitatelje”, nastao u sklopu Erasmusovog projekta usmjerenog na poticanje čitateljske pismenosti.
Sudionici skupa, učitelji i nastavnici hrvatskoga jezika suglasili su se u ocjeni da bi im slični skupovi dobro došli i ubuduće, kao stručna i metodička podrška u zahtjevnoj i izazovnoj zadaći realiziranja sadržaja medijske kulture u sklopu nastave hrvatskoga jezika.