Sjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice

Sjednica Dječjeg gradskog vijeća Velike Gorice

VelGorica djecjevijece2015Dječje gradsko vijeće Velike Gorice, tradicionalno održava godišnju sjednicu u sklopu mnoštva aktivnosti za djecu i o djeci kojima obilježava Dječji tjedan. Na sastanak na kojem mali vijećnici zasipaju pitanjima predstavnike gradskih vlasti proteklih godina redovito pozivaju i pravobraniteljicu za djecu. Ovogodišnji sastanak Dječjeg gradskog vijeća održan je 15. listopada, a vodila ga je predsjednica Jana Špičić.
Svako dijete postavilo je barem jedno pitanje po svojoj želji ili kao predstavnik svojega dječjega vrtića, škole ili centra za odgoj i obrazovanje. Pitanja su se odnosila najčešće na ponudu slobodnih aktivnosti za djecu u gradu, zatim na uređenje igrališta, parkova i sportskih terena, a bilo je i pitanja obnovi i uređenju pojedinih dječjih vrtića i škola, o uređenju cesta u blizini škola te o prometnoj povezanosti pojedinih mjesta na velikogoričkom području. Djecu je zanimalo i postoji li mogućnost da se besplatni udžbenici osiguraju za svu djecu u Velikoj Gorici, neovisno o socijalnom statusu.
Na teška pitanja djece-vijećnika odgovarali su gradonačelnik Dražen Barišić, njegov zamjenik Ervin Kolarec, predsjednik Gradskog vijeća “odraslih” Tomo Vidović i predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu savjetnica Maja Flego.

Na sjednici je sudjelovala i bivša predsjednica Dječjeg gradskog vijeća Antonija Radoš, koja je pozdravila nove vijećnike i aktualnu predsjednicu Janu te im poželjela uspješan rad. Istaknula je i kako i dalje aktivno sudjeluje u zaštiti prava djece, sada kao članica Mreže mladih savjetnika pravobraniteljice za djecu MMS-a.
Detaljni prikaz sadržaja sjednice, uz navođenje svakog dječjeg pitanja i odgovora koje su djeca dobila može se pročitati ovdje. (Foto: www.vgdanas.hr)