Sjednica Dječjih foruma iz cijele Hrvatske u Saboru

Sjednica Dječjih foruma iz cijele Hrvatske u Saboru

forum 3Zagreb – Odbor za obitelj, mlade i sport Hrvatskoga sabora 16. lipnja 2014. bio je domaćin zajedničke sjednice Dječjih foruma iz cijele Hrvatske sa saborskim zastupnicima.

Dječji su forumi dobrovoljna aktivnost djece u okviru društva “Naša djeca” u 70-ak gradova i općina. U Forumima djeca, među ostalim, uče o pravima djeteta i upućuju poruke odraslima kako bi zajednički unaprijedili ostvarivanje prava djeteta u svojim životnim sredinama. Ovogodišnji susret Dječjih foruma okuplja djecu u dobi od 10 do 15 godina iz petnaestak hrvatskih gradova. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić pozdravila je djecu i istaknula važnost dječjeg sudjelovanja u temama iz društvenog života.

Na zajedničkoj sjednici djeca su održala kratka izlaganja o temama koje su sama odabrala te iznijela svoja mišljenja, poruke i prijedloge koje su prethodno pripremila s djecom iz svojega grada/općine. Neke od tema kojima su se bavila djeca su: problemi vodovoda i kanalizacije u lokalnoj zajednici, nasilje na internetu među djecom i mladima, promocija zdravog stila života, borba protiv siromaštva i socijalne isključenosti, Međunarodni dan djevojčica, ostvarivanje prava djece s poteškoćama u razvoju, rehabilitacijski centar terapijskog jahanja te sudjelovanje predstavnika Dječjih foruma u različitim međunarodnim projektima.