Sjednica saborskih odbora u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti

Sjednica saborskih odbora u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana djece oboljele od malignih bolesti Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku i Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora organizirali su 15. veljače 2018. zajedničku tematsku sjednicu. Na sjednici su, uz predsjednike i članove dvaju saborskih odbora, sudjelovali i ministar zdravstva Milan Kujundžić sa suradnicima, liječnici koji se bave liječenjem djece s malignim bolestima, medicinske sestre, radni terapeuti, psiholozi, socijalni radnici, predstavnici udruga roditelja djece oboljele od malignih bolesti, predstavnica Ureda pučke pravobraniteljice, zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika i savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić.

U uvodnim izlaganjima kao i u raspravi koja je uslijedila sudionici tematske sjednice predstavili su trenutačnu situaciju i perspektive liječenja djece oboljele od malignih bolesti u Hrvatskoj, kao i probleme s kojima se susreću obitelji oboljelih te ukazali na moguća rješenja kojima bi se moglo pomoći djeci i njihovim obiteljima u cjelokupnom postupku liječenja, od trenutka dijagnosticiranja bolesti i tijeka terapije, do eventualne palijativne skrbi i praćenja djece nakon prestanka terapije.

Uvodna izlaganja održali su pročelnik Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za pedijatriju KBC-a Zagreb prof. dr. sc. Ernest Bilić, predstojnica Zavoda za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Zagreb prim. dr. sc. Jasminka Stepan Giljević, prof. prim. dr. sc. Jelena Roganović s Odjela hematologije i onkologije na Klinici za pedijatriju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, izvršna direktorica Udruge Krijesnica – za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima Mirela Stanić Popović te psiholog na Zavodu za dječju onkologiju i hematologiju u Klinici za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva) Ozren Šenator.

Zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika je sudionike u raspravi upoznala sa stajalištima i aktivnostima pravobraniteljice za djecu u pogledu unapređivanja uvjeta liječenja djece oboljele od malignih bolesti. Ukazala je, među ostalim, na potrebu osiguranja ostvarivanja prava na obrazovanje tijekom bolničkoga liječenje, kako djece osnovnoškolske dobi, tako i srednjoškolaca. Srednjoškolci su zasad zakinuti za mogućnost pohađanja “škole u bolnici” što im uvelike otežava povratak u svakodnevicu nakon izlaska iz bolnice, pridonosi osjećaju izoliranosti od vršnjaka i nepovoljno se odražava na njihovo mentalno zdravlje. (Foto: HINA/D. Grzelj)