Sjednica saborskog odbora “Ima li diskriminacije na temelju spola u odlučivanju o roditeljskoj skrbi nad djecom”

Sjednica saborskog odbora “Ima li diskriminacije na temelju spola u odlučivanju o roditeljskoj skrbi nad djecom”

Odbor za ravnopravnost spolova Hrvatskoga sabora održao je 1. listopada 2021. tematsku sjednicu pod naslovom “Ima li diskriminacije na temelju spola u procesu odlučivanja o ostvarivanju roditeljske skrbi nad djecom”. Tema je bila potaknuta zaoštrenom raspravom koja se u javnosti odvijala tijekom rujna o radu Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. O tome je govorila predsjednica odbora, zastupnica Marija Selak Raspudić istaknuvši da rasprava i izrečene optužbe zahtijevaju brzu reakciju nadležnih. Nakon višesatne rasprave na sjednici navela je da će od Poliklinike zatražiti detaljne statistiku o pojavnosti emocionalnog zlostavljanje djece, a od drugih institucija podatke o pritužbama na rad Poliklinike.

Na sjednici je sudjelovala zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika koja se osvrnula na sudsku zabranu pisanja o Poliklinici, istaknuvši da je neprihvatljivo ograničavati slobodu medija, te da rad svake institucije mora biti podložan nadzoru jer se na taj način osigurava provođenje zakona i procjenjuje kvaliteta usluga koje institucije pružaju. Navela je da nasilje u obitelji treba prepoznati, da društveni odgovor na njega treba biti snažan i bez kalkulacije, a nasilnike treba kažnjavati, resocijalizirati i detaljno razmotriti sve varijante i mogućnosti njihova daljnjeg kontakta s djetetom – ali donošenje odluka o tome treba biti u rukama stručnjaka i pravosuđa.

Izvijestila je odbor da se Pravobranitelju za djecu obraćaju i majke i očevi koji se uzajamno optužuju za štetno ponašanje prema djetetu i stvaranje negativne slike o drugom roditelju u složenim okolnostima partnerskoga sukoba, stoga ne treba generalizirati ono što čujemo samo od jednog roditelja. I jedni i drugi u svojim prijavama optužuju onog drugog da manipulira djetetom, da ga  instrumentalizira, provodi nad njim psihološko nasilje ili zlostavljanje… Objasnila je u kojim je situacijama roditeljskih sukoba nužno da se uključe kompetentni stručnjaci, te je u tom kontekstu govorila o važnosti kvalitetnog funkcioniranja sustava: socijalne skrbi, pravosuđa i drugih.

Kad je riječ o Poliklinici za zaštitu djece i mladih grada Zagreba, zamjenica pravobraniteljice naglasila je da je to bez sumnje važna institucija s mnogo vrsnih stručnjaka, te je izrazila  nadu da će djeca ondje i dalje dobivati uslugu koja im treba. Dodala je da bi bilo dobro provesti neovisnu analizu pojedinih slučajeva kojima se Poliklinika bavila, a uz koje se vezuju dvojbe i sumnje o kojima su izvještavali i mediji.

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Vanja Slijepčević Saftić je, na pitanja predsjednice odbora o javnim kritikama na rad Poliklinike, istaknula da bi se eventualne nepravilnosti trebale utvrditi inspekcijskim nadzorom. Izvijestila je da je Poliklinika u 2020. godini u obradi imala 3460 djece, od čega je bilo 1200 novih slučajeva, da su se bavili s 364 visokokonfliktna razvoda, te da je 360 djece u dijagnozi imalo emocionalno zlostavljanje.

Na sjednici su govorili i zamjenik Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Kristijan Kevešević, Ana Pecotić iz inicijative Spasi me, Petra Kontić iz udruge B.a.b.e. i drugi. (Foto: HINA, E. Šušak)