Skup na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu “Dječja prava – moć i(li) odgovornost”

Skup na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu “Dječja prava – moć i(li) odgovornost”

U povodu Svjetskog dana prava djeteta na Učiteljskom fakultetu u Sveučilišta u Zagrebu, u subotu, 26. studenoga 2022., održan je znanstveno-stručni skup pod nazivom “Dječja prava – moć i(li) odgovornost”, kojim je obilježena 33. obljetnica Konvencije o pravima djeteta. Na skupu je savjetnica pravobraniteljice za djecu Davorka Osmak Franjić održala pozvano predavanje pod naslovom “Participacija djece u školi”.

Pozvana predavanja održale su i prof. dr. sc. Slavica Bašić, čija tema je bila “Aktualnosti Korczakove pedagogije poštovanja djeteta”, zatim Snježana Gernhardt iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, s temom “Kako razviti pravo djece?”, Maja Zrnčić iz Ministarstva kulture i medija, s izlaganjem “Rođeni za čitanje”. Predavanje naslovljeno kao i sam znanstveno-stručni skup “Dječja prava – moć i(li) odgovornost” održala je doc. dr. sc. Ana Žnidarec Čučković s Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Sudionike znanstveno-stručnog skupa pozdravila je prodekanica za nastavu Učiteljskog fakulteta Višnja Rajić. U sklopu ovoga skupa u Galeriji Učiteljskog fakulteta održana je i izložba slikovnica o dječjim pravima.

Nakon uvodnih predavanja uslijedio je rad u nekoliko paralelnih sesija, u okviru koji su sudionice konferencije – odgojiteljice, učiteljice, stručne suradnice i ravnateljice – podijelile su svoja iskustva i primjere dobre prakse vezane uz ostvarivanje dječjih prava, kao i različite pristupe poučavanju djece o dječjim pravima koje njeguju u svojim ustanovama.

Ured pravobraniteljice za djecu podržao je održavanje ovog znanstveno-stručnog skupa, među ostalim i tako što je svakom sudioniku skupa darovao znanstvenu publikaciju “Participacija djece u školi”, objavljenu u nakladi Pravobranitelja za djecu i Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu, koja donosi detaljni prikaz istoimenog istraživanja koje je Ured pravobraniteljice za djecu proveo u osnovnim i srednjim školama u Hrvatskoj.

Ured pravobraniteljice također je dao svoj prilog izložbi slikovnica i drugih ilustriranih materijala i za djecu, izloživši svoju slikovnicu “I ja želim sudjelovati! – Participacija djece u školi”, letak „Participacija djece – što je to?”, te postere o Konvenciji o pravima djeteta i participaciji.