Skup u Osijeku uz Međunarodni dan borbe protiv trgovanja ljudima

Skup u Osijeku uz Međunarodni dan borbe protiv trgovanja ljudima

djecakRomU organizaciji Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku i Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, u Osijeku je 16. listopada 2015. održan stručni skup “Podrška lokalne zajednice djeci rizičnih skupina: izbjeglice, imigranti, nestala djeca i razdvojene obitelji” za djelatnike osnovnih i srednjih škola. Time je obilježen Međunarodni dan borbe protiv trgovanja ljudima.

Djelatnici škola tom su prilikom saznali više o trgovanju djecom, o čemu je govorila prof. dr. sc. Irma Kovčo Vukadnin s Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu te o suvremenim trendovima u suzbijanju trgovine ljudima iz perspektive policijskog djelovanja, o čemu je izlagao Ivan Pakšić iz Odjela prevencije Policijske uprave osječko-baranjske. Socijalna pedagoginja Tena Zalović iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu predočila je rezultate istraživanja o bježanju štićenika iz odgojnih ustanova, kao posebnom riziku za zlouporabu djece. Goran Latković iz Crvenog križa u Osijeku izlagao je o ulozi svoje organizacije u sustavu suzbijanja trgovanja ljudima u Hrvatskoj, a doc. dr. sc. Lara Cakić, psihologinja s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku, govorila je o integraciji djece migranata u škole.
U raspravi i radionicama koje su uslijedile razgovaralo se i o konkretnim problemima u praksi s kojima se suočavaju djelatnici škola u ostvarivanju prava na obrazovanje učenika – stranaca, bilo da imaju regulirani ili neregulirani status.
Na skupu je sudjelovala i savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović, koja je tom prilikom održala izlaganje pod naslovom “Djeca u migracijama i pravo na obrazovanje”.