Slavonski Brod: Izgradnja zajednice – prijatelja djece

Slavonski Brod: Izgradnja zajednice – prijatelja djece

Skola.ploca.djakU sklopu projekta “Izgradnja zajednice – prijatelja djece” koji zajednički provode Europski dom iz Slavonskog Broda, Udruga za cjelovit i skladan razvoj djece Leptir i Učiteljski fakultet u Osijeku,  u Slavonskom Brodu je 27. rujna 2013. održan okrugli stol o obrazovanju djece i jačanju lokalne zajednice. Projekt se provodi s ciljem osiguravanja podrške i promocije inicijativama na području Brodsko-posavske županije usmjerenim na jačanje lokalne zajednice u unapređivanju i koordiniranju resursa namijenjenih djeci.

 

U okviru projekta partnerski surađuju različite društvene grupe, privatni i javni vrtići, škole, lokalne organizacije, udruge, vjerske zajednice i ostali koji pružaju socijalne usluge.

Na okruglom stolu, namijenjenom pripadnicima lokalne vlasti, akademske zajednice, odgoja i obrazovanja, predstavnicima civilnog društva, medijima i zainteresiranim građanima održano je više predavanja na temu odgoja i obrazovanja djece u zajednici – o ranom odgoju i obrazovanju, participaciji mladih u političkom životu nekad i danas, integraciji djece romske nacionalne manjine u predškolski sustav, predškolskom odgoju i obrazovanju djece u ruralnim prostorima te utjecajima vjerske zajednice na razvoj mladih.

Predavanja su održali profesori s Učiteljskog fakulteta u Osijeku, djelatnici predškolskog odgoja i lokalne zajednice te predsjednik crkvene općine evangeličke crkve. Tom je prilikom savjetnica pravobraniteljice za djecu Sanja Vladović održala predavanje “Pravo na obrazovanje temeljem jednakih mogućnosti za svu djecu”.