Slikovnica “Prava svakog djeteta”

Slikovnica “Prava svakog djeteta”

pozivnica_prava_svakog_djetetaU povodu obilježavanja Dana Konvencije o pravima djeteta, Savez društava Naša djeca je, zajedno s Muzejem grada Zagreba, 14. studenoga 2008. predstavio slikovnicu “Prava svakog djeteta”, za koju je tekst napisao dr. Emil Paravina, a ilustrirao ju je Ivan Vitez.

Tom je prilikom otvorena i izložba originalnih ilustracija iz slikovnice. Slikovnicu su predstavili predsjednica Saveza društava Naša djeca Aida Salihagić Kadić te njezini autori. Dr. Emil Paravina, dugogodišnji aktivist u području promicanja dječjih prava, koji je i sam sudjelovao u izradi teksta Konvencije o pravima djeteta 1989. godine, govorio je o trajnom nastojanju da se sadržaj toga pravnoga dokumenta približi djeci kako bi i ona sama upoznala i razumjela svoja prava. Istaknuti ilustrator Ivan Vitez govorio je o izazovu “prevođenja” prava u djeci primjeren i privlačan vizualni izraz.

Muzejska pedagoginja Vesna Leiner najavila je da će se u tjednu od 17. do 21. studenoga održavati radionice o dječjim pravima za učenike osnovne škole, uz vodstvo muzejskih pedagoga i članova DND Maksimir.

Na predstavljanju slikovnice nastupila je vokalna skupina “Mali slavuji” Društva Naša djeca Varaždin.