Socijalno uključivanje učenika i učenica trogodišnjih strukovnih programa.

Socijalno uključivanje učenika i učenica trogodišnjih strukovnih programa.

MMH Strukovno3-god obrU organizaciji Mreže mladih Hrvatske (MMH) u Zagrebu je 17. prosinca 2013. održana Konferencija Socijalno uključivanje učenika i učenica trogodišnjih strukovnih programa. Konferencija je okupila više od pedeset sudionika – predstavnika tijela državne uprave, znanstvenike, ravnatelje, nastavnike i učenike – a njezin je cilj bio proširiti raspravu o ulozi i položaju trogodišnjeg strukovnog obrazovanja unutar hrvatskog obrazovnoga sustava, posebno u kontekstu obrazovnih reformi.

 

Konferencija predstavlja završni dio većeg broja programskih aktivnosti Mreže mladih Hrvatske. U periodu od studenoga 2012. do ožujka 2013. istraživački tim u sastavu Teo Matković (voditelj istraživanja), Karin Doolan, Nikola Buković te Natalija Lukić proveo je istraživanje o učinkovitosti politika usmjerenih na jačanje socijalne uključenosti, koje se provode kroz trogodišnje strukovne programe. U sklopu istraživanja provedene su brojne istraživačke aktivnosti na nacionalnoj razini i na tri odabrane lokacije (Čakovcu, Karlovcu i Rijeci) koje su rezultirale istraživačkim izvještajem. Istraživanje je provedeno u sklopu međunarodnog projekta Mapiranje politika i praksi socijalne inkluzije i socijalne kohezije u strukovnom obrazovanju. Nositelj ovog projekta bio je European Training Foundation (ETF), dok je provedbu istraživačke dionice koordinirao London School of Economics and Political Science (LSE). Istraživačke aktivnosti po identičnoj metodologiji provedene su u još šest zemalja zapadnog Balkana te Turskoj i Izraelu.

Projekt je rezultirao i praktičnom primjenom istraživačkih rezultata koju je Mreža mladih Hrvatske provela kroz program Centara znanja Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva. Na temelju istraživačkih rezultata izrađeni su konkretni akcijski planovikoji su uključivali lokalne dionike, a od svibnja do prosinca 2013. provedeni su u sve tri zajednice u kojima je istraživanje provođeno.

Na Konferenciji su, osim rezultata istraživanja, predstavljena i iskustva sudionika provedbe lokalnih aktivnosti te su objedinjeni zaključci kojima će se Mreža mladih Hrvatske rukovoditi u daljnjem radu u ovom području.

Konferenciju je pratila savjetnica pravobraniteljice Mirna Slaviček. (Foto:www.mmh.hr)