Split: Konferencija “15 godina POP-a, 15 nijansi PUP-a”

Split: Konferencija “15 godina POP-a, 15 nijansi PUP-a”

SplitMOST10-2014U sklopu obilježavanja 15 godina rada s mladima u riziku Udruga MOST iz Splita organizirala je konferenciju “15 godina POP-a, 15 nijansi PUP-a”. Konferencija je održana 17. listopada 2014. godine u prostorima Hrvatske odvjetničke komore Split. U programu konferencije sudjelovale su sve relevantne institucije i stručnjaci koji se bave djecom i mladima s problemima u ponašanju.

 

Na početku skupa predavanje “Gdje je prevencijska znanost danas?” održao je socijalni pedagog Toni Maglica. Potom su uslijedile prezentacije dionika u zajednici o temi “Trendovi rizičnog ponašanja mladih, oblici podrške, programi prevencije, mogućnosti suradnje i partnerstva”. Voditelj Odjela prevencije Policijske uprave splitsko-dalmatinske Paško Ugrina održao je prezentaciju o pozitivnoj praksi rada Vijeća za provedbu programa prevencije kriminaliteta na području grada Splita, socijalna pedagoginja Ana Milović iz Centra za socijalnu skrb Split govorila je o ulozi Centra za socijalnu skrb u pružanju pomoći i podrške djeci i mladima s problemima u ponašanju. Viša stručna savjetnica Općinskog suda u Splitu Ines Trgo govorila je o maloljetnicima u kaznenom postupku, a viša sudska savjetnica Prekršajnog suda u Splitu Milena Longo o maloljetnicima u prekršajnom postupku. Voditeljica odjela maloljetničke delinkvencije PU splitsko-dalmatinske Vjera Malbaša održala je prezentaciju “Problemi mladih koji se evidentiraju u policijskom postupku”, a voditeljica Županijskog vijeća za školske preventivne programe u Splitsko-dalmatinskoj županiji Zdenka Hrvoić predstavila je Školski preventivni program.

Savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić na konferenciji je održala prezentaciju o temi “Djeca u zatvorskome sustavu”. Nakon izlaganja predstavljeni su primjeri dobre prakse “Vršnjaci pomagači – važni akteri u preventivnim programima” Udruge Igra – Zagreb, Udruge Oaza – Rijeka, Lige za prevenciju ovisnosti i Doma za djecu i mladež Split te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i Ženskog đačkog doma Split.
U sklopu obilježavanja 15. godišnjice rada Udruge MOST  u Gradskom kazalištu lutaka Split, upriličena je i projekcija dokumentarnog filma o Luki Ritzu “Oblak”, redatelja Miroslava Sikavice.