Split: Održana konferencija “Zaštita prava žrtava obiteljskog nasilja”

Split: Održana konferencija “Zaštita prava žrtava obiteljskog nasilja”

Udruga Bijeli krug Hrvatske obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama konferencijom pod naslovom “Zaštita prava žrtava obiteljskog nasilja”, koja je održana 22. rujna 2021. u Splitu. Konferencija je dio projekta “Centar za pomoć i podršku 2 Split”, koji financijski podržava Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Split.

Nakon uvodne pozdravne riječi predsjednice udruge Livije Plančić, koja je predstavila desetogodišnji rad udruge Bijeli krug Hrvatske, izlaganja su održali predstavnici institucija koje se bave problematikom nasilja u obitelji i pružanja pomoći žrtvama.

Policijska službenica Jelena Odrljin iz Odjela za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave splitsko-dalmatinske predstavila je rad policije po prijavama nasilja u obitelji, kao i kod provođenja zaštitnih mjera.  Iznijela je podatak o povećanju broja slučajeva prijava kaznenih djela iz domene kaznenopravne zaštite djece u prvih osam mjeseci 2021. na području splitsko-dalmatinske županije za 5,9 % u odnosu na isto razdoblje 2020. godine. U odnosu na isto razdoblje Policijska uprava splitsko-dalmatinska ove godine bilježi i povećanje prijava kaznenog djela nasilja u obitelji za 14,1 % .

Niz primjera iz prakse prekršajnog suda predstavila je sutkinja Ljiljana Vuko s Općinskog prekršajnog suda u Splitu kroz izlaganje pod naslovom “Procesuiranje slučajeva obiteljskog nasilja od strane Prekršajnog suda – primjeri iz prakse”. Licencirana realitetna terapeutkinja iz udruge Bijeli krug Ljiljana Šupraha u svom se izlaganju osvrnula na značaj psihosocijalnog tretmana počinitelja nasilja u obitelji u prevenciji daljnjega nasilja. Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Omiš socijalna radnica Renata Jurčević predstavila je rad i ulogu centara za socijalnu skrb u slučajevima prijava obiteljskoga nasilja te pružanja pomoći žrtvi nasilja, prikazujući anonimizirani slučaj iz prakse omiškoga centra.

I ova konferencija poslužila je kao prilika za razmjenu iskustava i raspravu o različitim praksama vezanim uz primjenu važećih propisa u području zaštite žrtava nasilja, kao i za uspostavu međuresorne suradnje.  Tom je prigodom odaslana i poruka o nedopustivosti nasilja u obitelji, kao i o potrebi intenzivnijeg rada na resocijalizaciji nasilnika, kao i podizanju svijesti na obrazovnoj i medijskoj razini o štetnosti nasilja koje predstavlja sve veći društveni problem.

Kao predstavnica Ureda pravobraniteljice za djecu konferenciju je pratila savjetnica Branka Reić Kukoč. (Foto: Udruga Bijeli krug)