Split: Okrugli stol “Strukovno obrazovanje mladih”

Split: Okrugli stol “Strukovno obrazovanje mladih”

rad strukovno obrU organizaciji Udruge MoSt iz Splita, Mreže mladih Hrvatske i Centra znanja za društveni razvoj, u Splitu je 3. prosinca 2014. organiziran Okrugli stol “Strukovno obrazovanje mladih”. Podloga za raspravu bili su rezultati istraživanja o socijalnom uključivanju mladih iz trogodišnjih strukovnih programa, prvog takvog istraživanja provedenog u Hrvatskoj. Rezultati pokazuju da se u razdoblju od 1998. do 2013. godine smanjio trend upisa u trogodišnje strukovne škole te postoji rizik da se trogodišnja zanimanja u skoroj budućnosti ugase.

 

Uvodničari su bili: Nikola Buković iz Mreže mladih Hrvatske, kao jedan od autora istraživanja, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split Ivo Bilić, voditeljica Odsjeka profesionalnog usmjeravanja HZZ-a psihologinja Mariza Javor i direktorica Regionalnog ureda Hrvatske udruge poslodavaca – Split Vesna Ivić Šimetin. Raspravu je moderirala predsjednica udruge MoSt Đordana Barbarić.

Među ostalim poteškoćama istaknuto je kako su programi strukovnog obrazovanja zastarjeli, a ulaganje u škole nedovoljno. U sklopu Okruglog stola predstavljen je i Katalog programa neformalnog obrazovanja koji je Mreža mladih Hrvatske izradila uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, s osvrtom na mogućnosti koje se otvaraju pružateljima i korisnicima programa neformalnog obrazovanja.

Na skupu je sudjelovala savjetnica pravobraniteljice za djecu Ana Babić.