U Splitu održan skup “Zajedništvom protiv stigmatizacije siromaštva”

U sklopu Dana socijalne zauzetosti, koje je pokrenuo Franjevački institut za kulturu mira i koji se održavaju od 5. do 19. studenoga 2017., Caritas Splitsko – makarske nadbiskupije organizirao je 10. studenoga 2017. u prostorima Franjevačkog klerikata u Splitu Okrugli stol pod naslovom “Zajedništvom protiv stigmatizacije siromaštva”. Ta je tema okupila predstavnike brojnih ustanova te udruga civilnoga društva koje se bave ovom problematikom.

Na skupu, koji je moderirala psihologinja Jelena Burazin iz Ureda za obitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, održano je više izlaganja stručnjaka različitih struka koji su zajedno pridonijeli interdisciplinarnome sagledavanju problematike. Ravnateljica Caritasa Splitsko – makarske nadbiskupije s. Vlatka Topalović je kroz izlaganje “Siromaštvo – društvena marginaliziranost ili put nove evangelizacije” istaknula važnost “kulture susreta” pri angažmanu pomaganja siromasima te podsjetila na aktivnosti Crkve u području brige o siromašnima. Psihologinja Laura Pavičić iz Caritasova doma “Sv. Ana” za žene i djecu žrtve obiteljskoga nasilja u Rijeci predstavila je rad i aktivnosti toga Caritasovog doma.  Psihijatar dr. Dragan Lovrović, vanjski suradnik toga doma predstavio je aktivnosti psihosocijalnog tretmana za počinitelje nasilja u obitelji. Psiholog Mladen Klanac, voditelj Bračnog i obiteljskog savjetovališta Caritasa Zadarske nadbiskupije održao je izlaganje “Kako osnažiti obitelj – sustav podrške u crkvenim organizacijama”, a Marina Grbić, mag. pedagogije/specijalist rane intervencije i logopedinja Lucija Božajić Golem, predstavile su rad Kabineta za ranu intervenciju Caritasa Zadarske nadbiskupije.

Manifestacija Dani socijalne zauzetosti završava 19. studenoga, na dan kojim će se prvi put obilježiti Svjetski dan siromašnih, koji je proglasio papa Franjo.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.