Split: Stručni skup “Iskustvo traume i posttraumatski rast kroz različite perspektive”

U Sveučilišnoj knjižnici u Splitu 28. studenoga 2018. održan je stručni skup pod naslovom “Iskustvo traume i posttraumatski rast kroz različite perspektive”, u organizaciji Skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja pri Caritasu Splitsko-makarske nadbiskupije i Sveučilišta u Splitu. Ovim skupom obilježena je sedma obljetnica rada Skloništa, a također i Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Na skupu, koji je moderirala Silvana Burilović Crnov, pozdravni govor održala je ravnateljica Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije s. Vlatka Topalović. Voditeljica Skloništa za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja Ivna Grubišić prikazala je rad Skloništa, kao i planove za budućnost. Istaknula je kako je u planu povećanje smještajnih kapaciteta, prilagodba pristupačnosti osobama s invaliditetom, suradnja sa širom lokalnom zajednicom u financiranju projektnih aktivnosti, stvaranje fonda za pomoć korisnicima i drugo.

Izlaganje “Od posttraumatskog poremećaja do posttraumatskog rasta” održala je prof. dr. sc. prim. Dolores Britvić s Medicinskog fakulteta u Splitu. Predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu dr. sc. Boris Vidović, govorio je o temi “Ima li trauma smisla?”, a o rastu nakon traume u geštalt terapiji govorila je psihologinja u Skloništu za žene i djecu – žrtve obiteljskog nasilja Marta Grbić.

Skup su pratili stručnjaci iz sustava socijalne skrbi, odgoja i obrazovanja, predstavnici lokalne zajednice i organizacija civilnog društva te voditelji i zaposlenici skloništa za žrtve obiteljskog nasilja iz Rijeke, Šibenika i Zagreba.

Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Branka Reić Kukoč.