Srednjoškolci savjetuju pravobraniteljicu

Srednjoškolci savjetuju pravobraniteljicu

konzultativna_grupaGrupa učenika Elektrotehničke škole, Prirodoslovne škole Vladimira Preloga i Klasične gimnazije u Zagrebu, članova savjetničke mreže pravobraniteljice za djecu, sastali su se 7. listopada 2009. s Milom Jelavić i aktivno raspravljali o potrebi uvođenja zdravstvenog odgoja u škole te o drugim pitanjima.

Pravobraniteljica je pozvala učenike da iznesu vlastita mišljenja i stajališta o tome kako riješiti pojedine aktualne probleme. Ovaj put bilo je riječi o uvođenju zdravstvenog odgoja u osnovne i srednje škole, zatim o dobnoj granici za zakoniti pristanak djeteta na spolni odnos s punoljetnom osobom te o tome kako poboljšati komunikaciju pravobraniteljice s djecom.

Sudionici sastanka suglasili su se da su sadržaji zdravstvenog odgoja, koji uključuje i spolni odgoj, potrebni, ali zasad nedovoljno zastupljeni u sustavu odgoja i obrazovanja te da ih je nužno na neki način uključiti u obvezne obrazovne sadržaje. Danas djeca o tome više doznaju iz medija nego od nastavnika i drugih stručnjaka koji poznaju i zdravstveni i pedagoško-psihološki aspekt te problematike, što je po mišljenju učenika zabrinjavajuće. Naglasili su, međutim, da predavanja i teorijski pristup djeci nisu privlačni i da nema koristi od nedjelotvornih modela zdravstvenog odgoja koje bi djeca doživjela kao nametanje napornog školskog gradiva.

Pravobraniteljici je osobito važno doznati stajališta tinejdžera o sadašnjoj zakonskoj odredbi prema kojoj dijete s navršenih 14 godina može dati zakoniti pristanak na spolni odnos s odraslom osobom. Tema ih je zaintrigirala, a tom su prilikom doznali i da je pravobraniteljica inicirala promjenu Kaznenog zakona kojom bi se ta granica podigla na 16 godina, što je u skladu s propisima većine zemalja svijeta. Riječ je o prijedlogu za pooštravanjem kaznene odgovornosti punoljetne osobe za stupanje u spolne odnose s djetetom. Učenici su pokazali spremnost da o toj temi rasprave i sa svojim školskim kolegama te će na sljedećem sastanku savjetničke mreže izvijestiti pravobraniteljicu i o njihovim mišljenjima. Tom prilikom razgovarat će se i o drugim temama koje članovi dječje savjetničke mreže smatraju važnima.

Učenici su iznijeli i svoje prijedloge o tome kako instituciju pravobraniteljice za djecu učiniti vidljivijom među djecom i mladima te kako djecu bolje informirati o njihovim pravima i o tome kako se mogu zauzeti za svoja prava.