Stajalište pravobraniteljice povodom reakcije udruga HRVATSKA MATI i HRVATSKO BILO na 22. Povorku ponosa održanu 10. lipnja 2023.

Stajalište pravobraniteljice povodom reakcije udruga HRVATSKA MATI i HRVATSKO BILO  na 22. Povorku ponosa održanu 10. lipnja 2023.

Sudjelovanje djece u javnim prosvjedima zajedno s roditeljima, u prvom je redu, pitanje zaštite najboljeg djetetovog interesa. Pritom bi u prvom planu trebala biti zaštita sigurnosti djeteta, odnosno procjena rizika, te svjesnost roditelja o vlastitoj odgovornosti za dijete u takvoj situaciji.

Roditelji imaju pravo javno izraziti svoje mišljenje, imaju pravo prosvjedovati i zalagati se za zaštitu svojih interesa. Međutim, općenito ne preporučamo da u sve takve svoje aktivnosti uključuju djecu jer to nije uvijek u najboljem interesu djeteta. Pojedini roditelji inzistiraju i žele da djeca dijele stajališta i budu uključena u aktivnosti koje su obitelji važne i to je roditeljska odgovornost. Ukoliko u takvim aktivnostima nema izravne ugroze ili opasnosti za djecu, poput nasilja i zanemarivanja sigurnosti ili zdravlja, ne može se reći da se time krše prava djece. Pojedini prizori na održanoj Povorci ponosa možda nisu bili primjereni za djecu, no ne možemo tvrditi da su djeca njima bila direktno ugrožena. Od roditelja se očekuje da budu uz dijete u doživljaju i interpretaciji raznih prizora kojima mogu svjedočiti, a koji moguće nisu primjereni djeci.

Međutim, ovaj skup je sadržavao i poruke o neprihvatljivosti nejednakosti i diskriminacije što može biti poučno za djecu. Smatramo da je jako važno pomoći djeci i mladima da razumiju raznolikost ljudskih odnosa te raznolikost životnih zajednica i obitelji u kojima danas djeca odrastaju. U kontaktima s djecom doznajemo da ih tema položaja LGBT osoba u društvu zanima, ali su svjesni da odrasli o njoj radije šute i da je ona nepoželjna, pa i opasna, te čak može potaknuti nasilje prema osobama koje su LGBT orijentacije. Upravo ta šutnja i prikrivanje mogu biti izvor drugih kršenja prava djece i mladih. Smatramo da mladi trebaju dobiti jasne informacije o tome da je bilo kakvo isključivanje i vrijeđanje, a pogotovo nasilje nad osobama LGBT orijentacije, manifestacija diskriminacije te u tom smislu predstavlja neprihvatljivo ponašanje i povredu ljudskih prava. Nitko se ne rađa tolerantan ili netolerantan, tolerancija se uči, a razvoju tolerancije doprinose empatija, moralne vrijednosti, a svakako i poštovanje različitosti.