Stajalište pravobraniteljice za djecu u povodu referenduma o ustavnoj definiciji braka

Stajalište pravobraniteljice za djecu u povodu referenduma o ustavnoj definiciji braka

Ruka i rucicaPotaknuta aktualnim događanjima, napisima, izjavama pojedinih medijski eksponiranih osoba te komentarima građana na portalima i društvenim mrežama, u kojima se izjašnjavanje o referendumskom pitanju često dovodi u vezu sa zaštitom ili ugrožavanjem djece i njihovog najboljeg interesa, pravobraniteljica za djecu izražava sljedeće stajalište.

Unatoč očekivanjima dijela javnosti, pravobraniteljica za djecu ne može sankcionirati osobe zbog izjava koje daju u medijima ili komentara koje ostavljaju na portalima i društvenim mrežama jer je to u nadležnosti pravosudnih tijela, ovisno o utvrđenoj odgovornosti svakoga pojedinca. Međutim, pravobraniteljica snažno osuđuje izjave koje na bilo koji način doprinose vrijeđanju ili stigmatiziranju bilo koje skupine djece, vrijeđanju osoba koje ne dijele isto mišljenje te koje pridonose stvaranju atmosfere netolerancije, podjela i diskriminacije.

Apeliramo na aktere društvenih zbivanja, javne osobe i građane da se ubuduće suzdrže retorike kojom se generalizirano vrednuje kvaliteta skrbi za djecu, bilo da je riječ o djeci koja žive u jednoroditeljskim obiteljima, djeci smještenoj u udomiteljske obitelji i domove, ili pak o djeci koja žive s LGBT roditeljem. Također ih pozivamo da  ubuduće nastoje odmjerenijim izjavama pridonijeti razvijanju kulture dijaloga, tolerancije i uvažavanja različitih mišljenja te da spriječe manipulaciju djecom i uključivanje djece u promidžbene aktivnosti radi promicanja vlastitih stajališta.

Ovom prilikom ukazujemo na društvenu odgovornost svih da djecu uče miru, toleranciji, kulturi dijaloga koja podrazumijeva prihvaćanje i uvažavanje različitosti, različitih mišljenja i stavova te poštivanje ljudskih prava. To je preduvjet za stvaranje okruženja lišenog diskriminacije, homofobije i nasilja, u kojem će svako dijete moći živjeti bez straha ili srama zbog bilo koje svoje “različitosti”.

Pravobraniteljica za djecu

Mila Jelavić