Stranke se očitovale na pitanja “Platforme 112 “

Stranke se očitovale na pitanja “Platforme 112 “

platforma_112-logoU Novinarskom domu u Zagrebu 21. studenoga 2011. održana je tribina u organizaciji “Platforme 112 – za Hrvatsku vladavine prava”. Platformu čine organizacije za zaštitu i promociju ljudskih prava u Hrvatskoj, okupljene radi praćenja stanja ljudskih prava i vladavine prava u kontekstu završetka pregovora Republike Hrvatske s Europskom unijom. Platforma je svim strankama i nezavisnim listama uputila poziv za očitovanje o brojnim pitanjima/zahtjevima, izdvojenim u pet prioritetnih povezanih područja, a one su na tribini imale priliku očitovati se na  pitanja i obrazložiti svoje stavove. Skup je pratila i savjetnica pravobraniteljice za djecu Mirna Slaviček.

Prioritetna područja bila su: 1. Stabilne, odgovorne i demokratične institucije vlasti i jednak pristup pravdi; 2. Kvaliteta demokracije; 3. Borba protiv korupcije i javni interes; 4. Ravnopravnost i dostojanstvo svih ljudi; i 5. Naslijeđe rata, suočavanje s prošlošću i izgradnja mira.

Platformu 112 čine organizacije: B.a.B.e., Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Centar za LGBT ravnopravnost, Centar za mirovne studije (CMS), Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava, Pravo na grad, Srpski demokratski forum, Transparency International Hrvatska, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama “Put u život – PUŽ”, Udruga za samozastupanje, Zbor istraživačkih novinara i Zelena akcija.