Stručni skup “Briga o djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima pandemije”

Stručni skup “Briga o djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima pandemije”

Na poziv Agencije za odgoj i obrazovanje, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević i savjetnica Sanja Vladović sudjelovale su 14. svibnja 2020. na online stručnom skupu “Briga o djeci u riziku za razvoj problema u ponašanju u uvjetima pandemije”. Online konferenciju, koju je pratilo oko 250 odgojno-obrazovnih djelatnika, organizirala je i vodila viša savjetnica za defektologe/socijalne pedagoge u Agenciji za odgoj i obrazovanje Alma Rovis Brandić.

U svojem izlaganju pravobraniteljica je izvijestila o preporukama Odbora za prava djeteta UN-a i preporukama Europske mreže pravobranitelja za djecu ENOC-a, o zaštiti prava djece u uvjetima pandemije. Predstavila je i aktivnosti Ureda pravobraniteljice za djecu za vrijeme pandemije i preporuke koje su u vezi s time upućene nadležnim tijelima.

Savjetnica S. Vladović održala je izlaganje o ostvarivanju prava djece u riziku za razvoj problema u ponašanju u trenutačnim uvjetima izolacije te je prikazala vrste prijava i aktivnosti Ureda u odnosu na djecu s problemima u ponašanju u proteklome razdoblju.

Izlaganje o riziku socijalne isključenosti za djecu održala je profesorica Dejana Bouillet, a dr. Alen Andrić, ravnatelj Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež, predstavio je način rada bolnice u vrijeme krize. Predstojnica Centra za socijalnu skrb Črnomerec Jelena Smirčić govorila je o djelovanju službe socijalne skrbi, a Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela za maloljetničku delinkvenciju Policijske uprave zagrebačke, o radu policijskih službenika u proteklom kriznom razdoblju.  O radu službe školske medicine izvijestila je dr. Marija Posavec , a više odgojno-obrazovnih djelatnika predočilo je svoja iskustva i primjere rada s djecom i nastavnicima u online nastavi.

O tome kako pružiti stručnu pomoć učenicima u vrijeme pandemije govorili su Nedjeljko Marković iz udruge Pragma te Sanja Radić Bursać iz Odgojnog savjetovališta Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Broj sudionika te iskazani pozitivni komentari na chatu skupa potvrdili su da postoji veliko zanimanje djelatnika odgoja i obrazovanja za ovu temu i online skupove.