Stručni skup o sustavu evidentiranja i zaštite nestale djece u Hrvatskoj

nestala djecaPravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić sudjelovala je u radu stručnog skupa “Nestala djeca – postojeći sustav postupanja i evidentiranja u Republici Hrvatskoj”, održanog 30. svibnja 2017., na Policijskoj akademiji u Zagrebu. Skup je održan u suradnji Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Visoke policijske škole. Cilj skupa bio je prikaz postojećih sustava evidentiranja podataka o nestaloj djeci te stručna rasprava o ideji uspostave jedinstvene baze podataka.
Pravobraniteljica za djecu u svojem je izlaganju podsjetila na moguće definicije nestale djece kao i na određene nejasnoće u definiranju. Istaknula je prednosti, ali i moguće nedostatke jedinstvene baze podataka o nestaloj djeci. Posebice je polemizirala u vezi s poteškoćama u suradnji različitih resora te je istaknula nužnost bolje suradnje.
Skupu su nazočili i predstavnici Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva unutarnjih poslova – Odjela maloljetničke delinkvencije i kriminaliteta na štetu djece i mladeži, Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, kao i studenti i nastavnici Visoke policijske škole.