Stručni skup SOS Dječjeg sela Ladimirevci „ Osnaživanje obitelji u zajednici“

Stručni skup SOS Dječjeg sela Ladimirevci „ Osnaživanje obitelji u zajednici“

U sklopu programa jačanja obitelji „ Brižan dom za svako dijeteSOS Dječje selo Ladimirevci organiziralo je 20. svibnja 2024. na Filozofskom fakultetu u Osijeku stručni skup pod nazivom “Osnaživanje obitelji u zajednici”. Cilj stručnog skupa bio je predstaviti mobilne timove i njihov rad te zaključke skupa uputiti zakonodavcu kao prijedloge za poboljšanje usluga.

Program jačanja obitelji preventivni je program koji za cilj ima prevenciju izdvajanja djece iz obitelji te pomoć i osnaživanje obitelji u riziku. Na skupu je istaknuta je važnost jačanja samih obitelji, roditelja i roditeljskih kompetencija i osnaživanja djece u primarnim obiteljima.

U okviru prvog dijela skupa predavanje su održale izv. prof. dr. sc. Ivana Maurović s Edukacijsko – rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te profesor i psiholog Margita Radanović iz Centra za zdravstvenu zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti Osječko-baranjske županije.

Profesorica Maurović u svojem je izlaganju „Intervencije u obiteljskom okruženju istaknula važnost pravovremenog uočavanja rizika u obitelji te naglasila kako se uvijek treba raditi sa svim članovima obitelji na osnaživanju resursa koje kao obitelj imaju kako bi se uspješno preveniralo izdvajanje djeteta iz obitelji.

Margita Radanović u svojem se predavanju „Mentalno zdravlje djece i mladih osvrnula na rad Centra koji na području Osječko-baranjske županije, između ostalog, kontinuirano provodi testiranje učenika kako bi se pravovremeno uočile poteškoće mentalnog zdravlja pojedine djece.

U drugom dijelu održana je panel rasprava pod nazivom „ Izazovi u radu s obitelji u zajednici“, u kojoj su sudjelovali Ivan Čaleta iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, Sandra Zgodić iz Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek, Višnja Šomadan iz Centra za pružanje usluga u zajednici Klasje, Matea Mršo iz SOS Dječjeg sela Ladimirevci i Marijana Šego, savjetnica pravobraniteljice za djecu.

Zaključno je ravnatelj SOS Dječjeg sela Ladimirevci Zoran Relić istaknuo kako mobilni tim SOS sela Ladimirevci djeluje već deset godina te se pokazao kao vrlo važan alat stručnjacima u radu s obiteljima u riziku.