Stručno-edukativni skup “Zaštita osobnih podataka djece u digitalnom dobu”

Stručno-edukativni skup “Zaštita osobnih podataka djece u digitalnom dobu”

U povodu Europskog dana zaštite osobnih podataka, 28. siječnja 2019., Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) održala je stručno-edukativni skup “Zaštita osobnih podataka djece u digitalnom dobu” u Kući Europe u Zagrebu, kako bi podigla svjesnost o važnosti zaštite osobnih podataka i privatnosti na internetu.

Ravnatelj AZOP-a Anto Rajkovača istaknuo je u uvodnom obraćanju kako je važno da svi izvršitelji usluga koji prikupljaju osobne podatke znaju da moraju poduzimati ključne mjere za osiguranje najviše razine zaštite osobnih podataka svih građana, s osobitom pažnjom prema zaštiti podataka djece i mladih.

Među gostima i predstavnicima stručnih institucija na skupu je bila i pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, a tom je prilikom zamjenica pravobraniteljice za djecu Ivana Buljan Ajelić održala izlaganje “Pravo djeteta na privatnost i zaštitu osobnih podataka iz perspektive Ureda pravobraniteljice za djecu”. Izvijestila je o najčešćim povredama privatnosti djece koje se događaju u obitelji i institucijama, najčešće zbog objava na društvenim mrežama i mrežnim stranicama, kao i u medijima, primjerice, zbog senzacionalističkog i neprimjerenog izvještavanja o djeci žrtvama nesreća ili nasilja, nestaloj djeci, ali i uz organiziranje pojedinih humanitarnih akcija, pa i u sklopu različitih javnih aktivnosti političara. Sve te situacije posljedično mogu dijete izložiti negativnim reakcijama okoline, odnosno, komentarima i vrednovanju javnosti.  Stoga je preporuka Ureda pravobraniteljice, čak i kad je roditelj suglasan s objavljivanjem fotografija i informacija o djetetu, da se u medijima te informacije ne objave ako mogu naštetiti djetetu.

Bilo je riječi i o zlostavljanju djece putem interneta, koje se najčešće događa putem društvenih mreža, a Anita Matijević i Davor Hrestak iz Ravnateljstva policije MUP-a upozorili su da danas sve mlađa djeca sudjeluju u rizičnom ponašanju na internetu te da su među njima čak i osmogodišnjaci.

Načelnik Službe za nadzor i Središnji registar AZOP-a Igor Vulje podsjetio je da je Opća uredba o zaštiti podataka (GDPR) na snagu stupila u svibnju 2018. i obvezujuća je u svim članicama EU-a, kao i za sve međunarodne pružatelje usluga koji djeluju na području EU. Njome se propisuje izricanje novčanih kazni prekršiteljima, te se izbjegavaju pravne nacionalne različitosti u Europi, što je pozitivno za sigurnost djece na internetu.

Na skupu su izlagali i predstavnici institucija HAKOM, SRCE i CARNET te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.